• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2021 Fiscal Year Research-status Report

Authenticity of the local confectioneries and the development of rural tourism: Perspective from the comparison of Japan and France.

Research Project

Project/Area Number 18K18277
Research InstitutionOsaka City University

Principal Investigator

森崎 美穂子  大阪市立大学, 大学院経営学研究科, 客員研究員 (60812708)

Project Period (FY) 2018-04-01 – 2023-03-31
Keywords栗 / アルデシュ県 / フランス / 文化政策 / AOP / テロワール産品 / 地理的表示産品 / ツーリズム振興
Outline of Annual Research Achievements

本研究課題は、テロワール産品を通じた地域農業と農村の振興について、日本とフランスを比較することで、持続的発展に資する理論モデルを構築することを目的としている。
2021年度は、国際共同研究加速基金(国際共同研究強化(A))によるフランスでの研究調査を行えたことで、本研究課題の海外調査に関わる部分を進めることが可能となった。
フランスのアルデシュ県は、文化政策の中に郷土の食文化を明確に位置づけており、本研究課題の解明のために重要な事例を与えてくれる。
調査は、アルデシュ栗(AOP)異業種組合やアルデシュ山自然公園など、活動の中核を担う行政組織の全面的な協力をいただけたことで、各部門のキーパーソンへのヒアリング調査を進めることができた。フランスにおいても日本においても、生産者の事業継承が喫緊の課題となっている。フランスでは、引退する農業経営者と新規参入者との間でのマッチングに、農業会議所や自然公園の普及員が深く関与している。また栗園の整備に手厚い支援がなされていることが明らかとなった。
アルデシュ県においては、栗の食文化を核とした景観保全と農村地域振興施策は、地域の公共部門と民間部門とのパートナーシップに基づいており、行政,各種職能団体,ツーリズム関連団体との連携によって地域的な準レントの創出を可能とさていた。
食文化は,地域の価値共創、持続的地域振興のための社会経済的資源として重要な役割を演じていることを明らかにした。これらを査読付き論文として投稿した。またフランスでは、日本の栗の産地における地域振興について報告を行う機会をいただき、共同研究者、関連する研究者から日仏比較研究として論文を執筆するための有意義なアドバスが得れらた。

Current Status of Research Progress
Current Status of Research Progress

2: Research has progressed on the whole more than it was originally planned.

Reason

2021年度は、国際共同研究加速基金(国際共同研究強化(A))のためにフランスで研究を行っていたために、国内での調査は遂行できなかった。そのため、2022年度に国内の調査を行うことで、日仏のアクター間のコーディネーションの比較や、コンヴァンシオン理論やアクターネットワーク理論、価値付けの理論を活用し、理論的解明を行う。

Strategy for Future Research Activity

本年度は、国内調査を中心に行い、学会報告、論文投稿を進める。本研究課題を総括した書籍の刊行に向けて、本年中には原稿の執筆を行う。

Causes of Carryover

2022年度の国内調査等で使用させていただきます。

  • Research Products

    (6 results)

All 2022 2021

All Journal Article (3 results) (of which Open Access: 3 results,  Peer Reviewed: 2 results) Presentation (3 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results)

  • [Journal Article] Formation des agents de d?veloppement rural et valorisation des ressources humaines locales au?Japon2022

    • Author(s)
      Morisaki Mihoko
    • Journal Title

      Pour

      Volume: N°240-241 Pages: 461~471

    • DOI

      10.3917/pour.240.0461

    • Open Access
  • [Journal Article] A Movement in the Traditional Japanese Confectionary Industry: Reflecting the Modern Normative Trend2021

    • Author(s)
      MORISAKI,Mihoko , KITAGAWA,Kota
    • Journal Title

      1st Croatian-Japanese Conference: Contemporary Problems in Economics

      Volume: 1 Pages: 59-79

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Transformation from Hand-Picked to Harvest Mechanized Harvest System2021

    • Author(s)
      MORISAKI Mihoko
    • Journal Title

      Journal of Food System Research

      Volume: 27 Pages: 310~315

    • DOI

      10.5874/jfsr.27.4_310

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] Transmission of food culture in Japan: The case of the kyogashi, a wagashi confectionery in Kyoto2021

    • Author(s)
      Mihoko MORISAKI
    • Organizer
      Forum Origin, Diversity and Territories
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] フランスのテロワールチーズを通じたツーリズム振興2021

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      文化経済学会<日本>
  • [Presentation] コロナ禍での京菓子を巡るバリューチェーンの対応2021

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      日本フードシステム学会

URL: 

Published: 2022-12-28  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi