• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2020 Fiscal Year Annual Research Report

Elucidation of nutrient-specific taste cell-neuron matching mechanism

Research Project

Project/Area Number 18K19652
Research InstitutionKyushu University

Principal Investigator

重村 憲徳  九州大学, 歯学研究院, 教授 (40336079)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 吉田 竜介  岡山大学, 医歯薬学総合研究科, 教授 (60380705)
實松 敬介  九州大学, 歯学研究院, 講師 (70567502)
高井 信吾  九州大学, 歯学研究院, 助教 (30760475)
Project Period (FY) 2018-06-29 – 2021-03-31
Keywords味覚 / カドヘリン
Outline of Annual Research Achievements

近年、味覚受容体は、口腔のみならず視床下部や消化管、膵臓β細胞など様々な栄養関連臓器で発現することから、味覚の異常は、口腔のみならず、“全身 の臓器でも味覚異常”が生じて、栄養・摂食・嚥下障害や生活習慣病(高血圧・糖尿病・高脂血症)の発症原因となる可能性が示唆されている。 味細胞は少なくとも5種類に分類され、それぞれ異なる5基本味に対する特異的な味覚受容体を発現して味物質を受容している。また、この味細胞の寿命は約10 日と短いにも関わらず、味覚情報(認知)は恒常的に維持されている。これらのことから、味細胞と味神経とは、生まれてから死ぬまでの全ライフコースを通して絶えず配線/断線を繰り返しながら味質選択的に配線されることで、外・内環境に適切な「摂食行動適応」が達成される可能性が示唆される。その一方で、加齢や不規則な生活習慣により「ミス配線」も起こりやすくなることも考えられ、この慢性化が上記の疾病発症、つまり、「口腔および全身の味覚感受性の低下」から「体内栄養素の代謝異常」、そして「生活習慣病など個体機能の低下」へと繋がる可能性が推定された。そこで、本研究では、この“未知の動的な配線制御機構”を明らかにするために、我々の予備実験から見出された“味蕾”および“味神経”に「共通」に発現 する16種類の細胞表面蛋白(Cadherin: Cdh)ファミリーに着目し、これらが5基本味(=5栄養素)(甘味=糖、塩味=Na+、うま味=アミノ酸、酸味=H+、苦味=毒 物)に特異的な配線制御分子として機能している可能性について遺伝子改変マウス/分子生物/神経生理/行動生理学的解析により追求した。この結果、プロトカドヘリン20が甘味受容細胞および味覚神経の両者に特異的に発現しており、甘味情報ラインの配線制御メカニズムに寄与している可能性が示唆された。

  • Research Products

    (19 results)

All 2020 Other

All Int'l Joint Research (1 results) Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 4 results,  Open Access: 2 results) Presentation (12 results) (of which Int'l Joint Research: 3 results,  Invited: 5 results) Book (1 results) Remarks (1 results)

  • [Int'l Joint Research] Monell chemical senses center(米国)

    • Country Name
      U.S.A.
    • Counterpart Institution
      Monell chemical senses center
  • [Journal Article] Drinking Ice-cold Water Reduces the Severity of Anticancer Drug-induced Taste Dysfunction in Mice2020

    • Author(s)
      Osaki A, Sanematsu K, Yamazoe J, Hirose F, Watanabe Y, Kawabata Y, Oike A, Hirayama A, Yamada Y, Iwata S, Takai S, Wada N, Shigemura N
    • Journal Title

      Int J Mol Sci

      Volume: 21 Pages: 8958

    • DOI

      10.3390/ijms21238958

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Effects of bitter receptor antagonists on behavioral lick responses of mice2020

    • Author(s)
      Masamoto M, Mitoh Y, Kobashi M, Shigemura N, Yoshida R
    • Journal Title

      Neurosci Lett

      Volume: 730 Pages: 135041

    • DOI

      10.1016/j.neulet.2020.135041

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Insulin Function in Peripheral Taste Organ Homeostasis2020

    • Author(s)
      Takai S, Shigemura N
    • Journal Title

      Curr Oral Health Rep

      Volume: 72 Pages: 7117

    • DOI

      10.1007/s40496-020-00266-2

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] COVID-19特集:味蕾レニンーアンジオテンシン系とCOVID19との接点2020

    • Author(s)
      重村憲徳
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 27 Pages: 81-86

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Taste renin-angiotensin system may contribute to the maintenance of sodium homeostasis2020

    • Author(s)
      Shigemura N
    • Organizer
      学会等名 第68回JADR総会・学術大会
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] Possible linkage between taste renin-angiotensin system and COVID-192020

    • Author(s)
      Shigemura N
    • Organizer
      日本味と匂学会第54回大会
    • Invited
  • [Presentation] 茸状乳頭および有郭乳頭におけるGustducin発現細胞のSingle cell RNA-Seq解析2020

    • Author(s)
      山田 優、高井 信吾、渡邉 雄、尾崎 礼奈、川端 由子、尾池 麻未、平山 彩夏、岩田 周介、實松 敬介、西村 正太郎、田畑 正 志、重村 憲徳
    • Organizer
      日本味と匂学会第54回大会
  • [Presentation] 食事への興味・食習慣が味覚閾値に及ぼす影響について2020

    • Author(s)
      小濱 佑介、川端 由子、宮崎 明子、田口 大夢、川端 二功、松原 篤、工藤 玲子、清水目 奈美、重村 憲徳、實松 敬介、高井 信吾、山添 淳一、平尾 宜司、上野 正一、村下 公一、安藤 雅峻、沢田 かほり、井原 一成、山本 佳弘、中路 重之
    • Organizer
      日本味と匂学会第54回大会
  • [Presentation] アドレノメデュリンによるT1Rs非依存性甘味受容機構を介したマウス鼓索神経甘味応答の増強2020

    • Author(s)
      岩田 周介、井上 真由子、吉田 竜介、重村 憲徳、二ノ宮 裕三
    • Organizer
      日本味と匂学会第54回大会
  • [Presentation] マウス味蕾におけるプロトカドヘリン20の発現2020

    • Author(s)
      重村憲徳
    • Organizer
      第62回歯科基礎医学会
    • Invited
  • [Presentation] マウス味覚器におけるヒアルロン酸シグナルの機能解明2020

    • Author(s)
      渡邉雄, 高井信吾, 重村憲徳
    • Organizer
      第62回歯科基礎医学会
  • [Presentation] 抗不整脈薬フレカイニドによる酸味感受性の増強2020

    • Author(s)
      川端由子、髙井信吾、吉田竜介、實松敬介、重村憲徳
    • Organizer
      第62回歯科基礎医学会
  • [Presentation] オルガノイド培養系を用いた味細胞分化メカニズム解明への新たなアプローチ2020

    • Author(s)
      髙井信吾、渡邊雄、Margolskee RF、Jiang P、二ノ宮裕三、重村憲徳
    • Organizer
      第62回歯科基礎医学会
    • Invited
  • [Presentation] 味覚受容体再構築系におけるCa2+イメージングを用いた受容体機能解析2020

    • Author(s)
      實松敬介,重村憲徳
    • Organizer
      第62回歯科基礎医学会
    • Invited
  • [Presentation] The effects of flecainide on taste bud organoid growth and behavioral taste responses in mice2020

    • Author(s)
      Kawabata Y, Takai S, Yoshida R, Sanematsu K, Kawabata F, Shigemura N
    • Organizer
      ISOT2020
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Insulin-mTOR signaling may regulate mouse taste cell generation2020

    • Author(s)
      Takai S, Watanabe Y, Margolskee RF, Jiang P, Nonomiya Y, Shigemura N
    • Organizer
      ISOT2020
    • Int'l Joint Research
  • [Book] 基礎歯科生理学 第7版2020

    • Author(s)
      重村憲徳(分担, 味覚)
    • Total Pages
      17
    • Publisher
      医歯薬出版
    • ISBN
      978-4-263-45846-4
  • [Remarks] 味覚の研究室(九大歯学部)

    • URL

      https://www.dent.kyushu-u.ac.jp/sosiki/a06/index.html

URL: 

Published: 2021-12-27  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi