2019 Fiscal Year Annual Research Report
Elucidating the entity of neural salty taste channels by use of this basis for development of NaCl substitutes
Project/Area Number |
18K19728
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Research Institution | The University of Tokyo |
Principal Investigator |
阿部 啓子 東京大学, 大学院農学生命科学研究科(農学部), 特任教授 (10151094)
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Project Period (FY) |
2018-06-29 – 2020-03-31
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Keywords | 塩味チャネル / クロライドイオンチャネル / 食塩受容 |
Outline of Annual Research Achievements |
塩味は食品のおいしさを決定する重要な味覚シグナルである。塩味はNaClのNa+と Cl-の両者の味である。申請者らはCl-の受容に関わる新規クロライドイオンチャネル(nCl)を発見した。本年度は、(1) in situハイブリダイゼーション解析からnClは味細胞特異的に発現すること、(2) nClを導入したHEK293培養細胞系を用いた電気生理実験からnClは細胞外から細胞内に流入する電位依存性アニオンチャネルであること、(3) nCl-KOマウスの舌咽神経の塩味応答はWTに比べ有意に低下するなどの解析結果を得た。したがって、nClが口腔内における塩味受容に関わるクロライド(アニオン)チャネルであると推定した。 興味深いことに、アスパラギン酸Naやグルタミン酸NaもnClを活性化したが、その電流量は塩化ナトリウム(NaCl)に比べ減少した。NaClのアニオンイオンの違いにより塩味の強度が異なる“anion effect”現象が報告されていたが、その分子実体は長い間不明であった。本研究で発見したnClは“anion effect”を説明する候補分子の一つであると示唆された。 塩味受容におけるnClの役割について、Na+の味細胞への流入により味細胞膜の脱分極が生じ、同時に活性化されたnClチャネルからCl-が流入し、膜電位は再分極状態になる。この一連のプロセスが塩味受容であると推定した。 既知の塩味増強物質であるアルギニン塩酸塩はnClを活性化することから、nCl導入HEK培養細胞を用いた塩味増強物質のスクリーニング系が可能となった。今後、本アッセイ系を用いた塩味増強物質の開発が期待される。
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Research Products
(34 results)
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[Journal Article] Improvement of Psoriasis by Alteration of the Gut Environment by Oral Administration of Fucoidan from Cladosiphon Okamuranus.2020
Author(s)
Takahashi, M., Takahashi, K., Abe, S., Yamada, K., Suzuki, M., Masahisa, M., Endo, M., Abe, K., Inoue, R., and Hoshi, H.
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Journal Title
Mar. Drugs
Volume: 18
Pages: 154
DOI
Peer Reviewed / Open Access
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[Journal Article] Intake of a mixture of sake cake and rice malt increase mucin levels and changes in intestinal microbiota in mice.2020
Author(s)
Kawakami, S., Ito, R., Maruki-Uchida, H., Kamei, A., Yasuoka, A., Toyoda, T., Ishijima, T., Nishimura, E., Morita, M., Sai, M., Abe, K., and Okada, S.
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Journal Title
Nutrients
Volume: 12
Pages: pii: E449
DOI
Peer Reviewed / Open Access
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[Journal Article] A maple syrup extract alleviates liver injury in type 2 diabetic model mice.2020
Author(s)
Toyoda, T., Iida, K., Ishijima, T., Abe, K., Okada, S., and Nakai, Y.
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Journal Title
Nutr. Res.
Volume: 73
Pages: 97-101
DOI
Peer Reviewed / Open Access
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[Journal Article] Rosmarinic acid suppresses Alzheimer’s disease development by reducing amyloid beta aggregation by increasing monoamine secretion.2019
Author(s)
Hase, T., Shishido, S., Yamamoto, S., Yamashita, R., Nukima, H., Taira, S., Toyoda, T., Abe, K., Hamaguchi, T., Ono, K., Noguchi-Shinohara, M., Yamada, M., and Kobayashi, S.
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Journal Title
Sci. Rep.
Volume: 9
Pages: 8711
DOI
Peer Reviewed / Open Access
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[Journal Article] Oryza Sative Brittle Culm 1-like 6 modulates beta-glucan levels in the endosperm cell wall.2019
Author(s)
Midorikawa, K., Kuroda, M., Yamashita, H., Tamura, T., Abe, K., and Asakura, T.
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Journal Title
PLoS ONE
Volume: 14
Pages: e0217212
DOI
Peer Reviewed / Open Access
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[Journal Article] Novel indole and benzothiophene ring derivatives showing differential modulatory activity against human epithelial sodium channel subunits, ENaC beta and gamma.2019
Author(s)
Kasahara, Y., Sakurai, T., Matsuda, R., Narukawa, M., Yasuoka, A., Mori, N., Watanabe, H., Okabe, T., Kojima, H., Abe, K., Misaka, T., and Asakura, T.
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Journal Title
Biosci. Biotechnol. Biochem.
Volume: 83
Pages: 243-250
DOI
Peer Reviewed / Open Access
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[Journal Article] The anti-arthritis effect of olive-derived maslinic acid in mice is due to its promotion of tissue formation and its anti-inflammatory effects.2019
Author(s)
Shimazu, K., Fukumitsu, S., Ishijima, T., Toyoda, T., Nakai, Y., Abe, K., Aida, K., Okada, S., and Hino, A.
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Journal Title
Mol. Nutr. Food Res.
Volume: 63
Pages: e1800543
DOI
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