2008 Fiscal Year Final Research Report
Softening of vegetable food and its application to the processing technology by the cell wall destruction using underwater shock wave
Project/Area Number |
19300246
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits, studies on eating habits
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Research Institution | Kumamoto University |
Principal Investigator |
ITOH Shigeru Kumamoto University, 衝撃・極限環境研究センター, 教授 (80069567)
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Project Period (FY) |
2007 – 2008
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Keywords | 食品と咀嚼性 / 食品加工 / 衝撃波 / 食品軟化 |
Research Abstract |
個人の咀嚼能力に対応できる新規の食品加工技術として、衝撃波による食品加工技術研究を実施した。水中衝撃波による細胞破壊のメカニズムを解明し、衝撃波負荷に対する食品の軟化評価、衝撃波パラメータの計測ならびに評価、衝撃波伝播解析のための数値計算用コード開発、顕微鏡観察による衝撃波痕跡の画像解析を行い、個々人の咀嚼能力に応じた固さを得る食品加工技術の実用化のためのメカニズムを解明した
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Research Products
(24 results)
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[Remarks] 2009.2.2 テレビタミン(KKT)
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[Remarks] 2009.1.23 所さんの学校では教えてくれないそこんトコロ(テレビ東京)
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[Remarks] 2008.12.13 九州満腹ツアー(FBS)
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[Remarks] 2008.8.9 HI! HEY! SAY!(テレビ東京)
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[Remarks] 2008.8.2 ナイトシャッフル(FBS)
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[Remarks] 2008.6.8 近未来予測テレビジキル&ハイド(朝日放送)
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[Remarks] 2008.4.28 ワールドビジネスサテライト(テレビ東京)
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[Remarks] 1. 伊東繁、渡邊俊晃、井山裕文"衝撃波を用いたフリーズドライの前処理技術について"FOOMA JAPAN 日本食品工業展2008
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[Remarks] 2. 伊東繁"衝撃波による瞬間的超高圧を利用した食品加工技術"イノベーション・ジャパン2007
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[Remarks] 3. 伊東繁、渡邊俊晃、井山裕文"衝撃波食品加工装置の開発" FOOMA JAPAN 日本食品工業展2007