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2009 Fiscal Year Final Research Report

Suitable nutritional management for dysphagia patient in hospital

Research Project

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Project/Area Number 19500664
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionPrefectural University of Hiroshima

Principal Investigator

KAYASHITA Jun  Prefectural University of Hiroshima, 人間文化学部, 教授 (40312178)

Project Period (FY) 2007 – 2009
Keywordsテクスチャー
Research Abstract

It is usually used that nutritional management combines oral route and non-oral route for people with difficulty in masticating or swallowing. In case of use of the oral route, it is difficult to serve suitable physical properties of food for them. We considered to categorize of food on market and to make recipe for stepwise swallowing foods for dysphagic patient. Standard regulations for Foods for People with Difficulty in Swallowing in Food for Special Dietary Uses in 2009, it was based on our physical property data.

  • Research Products

    (49 results)

All 2010 2009 2008 2007 Other

All Journal Article (16 results) (of which Peer Reviewed: 5 results) Presentation (22 results) Book (10 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] 訪問栄養指導における摂食・嚥下障害の現状と転帰2009

    • Author(s)
      江頭文江, 栢下淳
    • Journal Title

      日本栄養士会雑誌 52(10)

      Pages: 21-30

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 山縣誉志江. 摂食・嚥下障害と栄養不良-経口摂取への移行のために-2009

    • Author(s)
      栢下淳
    • Journal Title

      MB Medical Rehabilitation 109

      Pages: 25-29

  • [Journal Article] 嚥下障害食としてのベビーフードの利用の可能性2009

    • Author(s)
      野原舞, 栢下淳
    • Journal Title

      機能性食品と薬理栄養 5(4)

      Pages: 223-229

  • [Journal Article] 簡易的な嚥下造影検査食の作製2009

    • Author(s)
      山縣誉志江, 栢下淳
    • Journal Title

      機能性食品と薬理栄養 5(5)

      Pages: 343-348

  • [Journal Article] 飲み込みやすいミキサー粥の物性についての研究2009

    • Author(s)
      野原舞, 安江香, 栢下淳
    • Journal Title

      県立広島大学人間文化学部紀要 4

      Pages: 47-53

  • [Journal Article] 市販嚥下補助食品を使用した特別用途食品えん下困難者用食品許可基準(案)に関する検討2009

    • Author(s)
      山縣誉志江, 宮下祐美, 栢下淳
    • Journal Title

      県立広島大学人間文化学部紀要 4

      Pages: 55-64

  • [Journal Article] キサンタンガム系の市販とろみ調整食品の使用方法に関する研究-液体に添加する場合2008

    • Author(s)
      出戸綾子, 江頭文江, 栢下淳
    • Journal Title

      日本摂食・嚥下リハビリテーション学会雑誌 12(3)

      Pages: 197-206

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 段階的な嚥下機能評価のための検査食の検討2008

    • Author(s)
      山縣誉志江, 栢下淳
    • Journal Title

      栄養-評価と治療 25(6)

      Pages: 59-63

  • [Journal Article] 嚥下機能と食品物性の関連について2008

    • Author(s)
      栢下淳
    • Journal Title

      Techno Inovation 69

      Pages: 50-56

  • [Journal Article] 在宅の嚥下機能障害者のための市販食品の分類-嚥下食ピラミッドを用いて-2008

    • Author(s)
      神野典子, 栢下淳
    • Journal Title

      難病と在宅ケア 14(7)

      Pages: 43-45

  • [Journal Article] 段階的な嚥下食の物性に適した嚥下造影検査食の検討2008

    • Author(s)
      山縣誉志江, 栢下淳
    • Journal Title

      日本摂食・嚥下リハビリテーション学会雑誌 12(1)

      Pages: 31-39

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 重症心身障害児(者)に適するペースト食の加工方法に関する研究2008

    • Author(s)
      添田瑞恵, 安井良一, 栢下淳
    • Journal Title

      重症心身障害の療育 3

      Pages: 53-57

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 病院・施設における市販トロミ調整食品の使用状況2008

    • Author(s)
      出戸綾子, 江頭文江, 栢下淳
    • Journal Title

      県立広島大学人間文化学部紀要 3

      Pages: 33-41

  • [Journal Article] 市販ゲル化剤を用いた嚥下造影検査食に関する基礎的な検討2008

    • Author(s)
      山縣誉志江, 栢下淳
    • Journal Title

      県立広島大学人間文化学部紀要 3

      Pages: 21-31

  • [Journal Article] ゲル化剤を使用した経腸栄養剤固形についての研究2008

    • Author(s)
      河野友美, 栢下淳
    • Journal Title

      県立広島大学人間文化学部紀要 3

      Pages: 7-19

  • [Journal Article] 嚥下食の段階的な物性評価について2007

    • Author(s)
      坂井真奈美, 江頭文江, 金谷節子, 栢下淳
    • Journal Title

      日本病態栄養学会誌 10(3)

      Pages: 269-279

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] とろみ調整食品の物性評価方法に関する研究2009

    • Author(s)
      山縣誉志江, 小川紗扶里, 土屋奈穂子, 栢下淳
    • Organizer
      第6回日本栄養改善学会中国支部学術総会
    • Place of Presentation
      岡山
    • Year and Date
      20090818-20090719
  • [Presentation] 特別用途食品えん下困難者用食品許可基準(案)の検証2009

    • Author(s)
      山縣誉志江, 栢下淳
    • Organizer
      第7回日本機能性食品医用学会総会
    • Place of Presentation
      広島
    • Year and Date
      2009-12-06
  • [Presentation] 嚥下造影検査における造影剤の希釈による粘度の変化2009

    • Author(s)
      小西勝, 安原幸美, 長崎信一, 谷本啓二, 山縣誉志江, 栢下淳
    • Organizer
      第47回広島県歯科医学会・第92回広島大学歯学会
    • Place of Presentation
      広島
    • Year and Date
      2009-10-25
  • [Presentation] 物性測定による当院の食事の段階的評価(2)~回復期病院の段階食に適合した嚥下造影検査用模擬食品の作成に向けての検討~2009

    • Author(s)
      濱村圭子, 岡本隆嗣, 瀧本泰生, 池田響子, 栗田顕子, 倉田晴恵, 山縣誉志江, 栢下淳
    • Organizer
      第15回日本摂食・嚥下リハビリテーション学会学術大会
    • Place of Presentation
      愛知
    • Year and Date
      2009-08-28
  • [Presentation] 物性測定による当院の食事の段階的評価(1)~回復期病院の食事基準作成に向けての検討~2009

    • Author(s)
      池田響子, 岡本隆嗣, 瀧本泰生, 濱村圭子, 栗田顕子, 倉田晴恵, 山縣誉志江, 栢下淳
    • Organizer
      第15回日本摂食・嚥下リハビリテーション学会学術大会
    • Place of Presentation
      愛知
    • Year and Date
      2009-08-28
  • [Presentation] 段階的な食事物性基準を用いた嚥下困難者に適するレシピ開発(第2報)2009

    • Author(s)
      長島由紀, 山縣誉志江, 栢下淳
    • Organizer
      第15回日本摂食・嚥下リハビリテーション学会学術大会
    • Place of Presentation
      愛知
    • Year and Date
      2009-08-28
  • [Presentation] 液体の物性測定方法の検討2009

    • Author(s)
      山縣誉志江, 小川紗扶里, 土屋奈穂子, 栢下淳
    • Organizer
      第15回日本摂食・嚥下リハビリテーション学会学術大会
    • Place of Presentation
      愛知
    • Year and Date
      2009-08-28
  • [Presentation] 段階的な食品物性に適した嚥下造影検査食の作製2008

    • Author(s)
      山縣誉志江, 栢下淳
    • Organizer
      第14回日本摂食・嚥下リハビリテーション学会学術総会(千葉
    • Year and Date
      2008-09-14
  • [Presentation] 段階的な食事物性基準を用いた咀嚼困難者に適するレシピ開発2008

    • Author(s)
      山中由紀, 山縣誉志江, 栢下淳
    • Organizer
      第14回日本摂食・嚥下リハビリテーション学会学術総会
    • Place of Presentation
      千葉
    • Year and Date
      2008-09-13
  • [Presentation] ペースト食への油脂添加の有用性の検討2008

    • Author(s)
      添田瑞恵, 山縣誉志江, 栢下淳
    • Organizer
      第14回日本摂食・嚥下リハビリテーション学会学術総会
    • Place of Presentation
      千葉
    • Year and Date
      2008-09-13
  • [Presentation] Study of recipes to suitable physical properties of stepwise swallowing food2008

    • Author(s)
      Yuki Yamanaka, Yoshie Yamagata, Jun Kayashita
    • Organizer
      15th International Congress of Dietetics(Kanagawa, Japan)
    • Year and Date
      2008-09-08
  • [Presentation] Study of Making Test Food for Videofluorography Suitable for Stepwise Swallowing Foods2008

    • Author(s)
      Yoshie Yamagata, Jun Kayashita
    • Organizer
      15th International Congress of Dietetics(Kanagawa, Japan)
    • Year and Date
      2008-09-08
  • [Presentation] 市販嚥下補助食品を用いた各種ゼリーの物性研究2008

    • Author(s)
      山縣誉志江, 栢下淳
    • Organizer
      第34回CNP研究会
    • Place of Presentation
      広島
    • Year and Date
      2008-08-24
  • [Presentation] 重症心身障害児(者)に適切なペースト食の研究2008

    • Author(s)
      添田瑞恵, 山縣誉志江, 栢下淳
    • Organizer
      第5回日本栄養改善学会中国支部学術総会
    • Place of Presentation
      鳥取
    • Year and Date
      2008-07-06
  • [Presentation] 簡易的な嚥下造影検査食の作製方法について2008

    • Author(s)
      山縣誉志江, 栢下淳
    • Organizer
      第5回日本栄養改善学会中国支部学術総会
    • Place of Presentation
      鳥取
    • Year and Date
      2008-05-24
  • [Presentation] 嚥下機能評価のための嚥下造影検査食の検討2008

    • Author(s)
      山縣誉志江, 栢下淳
    • Organizer
      第31回日本栄養アセスメント研究会学術集会
    • Place of Presentation
      新潟
    • Year and Date
      2008-05-24
  • [Presentation] 嚥下食ピラミッドに対応したVF検査食の検討2008

    • Author(s)
      山縣誉志江, 栢下淳
    • Organizer
      第5回国際食品機能学会研究発表
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2008-05-24
  • [Presentation] Study of gelling agents to make test food for videofluorography2007

    • Author(s)
      Yoshie Yamagata, Jun Kayashita
    • Organizer
      The 5th International Conference on Nutrition and Aging
    • Place of Presentation
      Tokyo, Japan
    • Year and Date
      20071030-20071101
  • [Presentation] 市販ゲル化剤を用いたバリウムゼリーの物性比較2007

    • Author(s)
      山縣誉志江, 栢下淳
    • Organizer
      第5回日本機能性食品医用学会学術総会
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2007-12-02
  • [Presentation] バリウムの添加がトロミの物性に及ぼす影響2007

    • Author(s)
      山縣誉志江, 栢下淳
    • Organizer
      第13回日本摂食・嚥下リハビリテーション学会学術総会
    • Place of Presentation
      埼玉
    • Year and Date
      2007-09-15
  • [Presentation] 肉じゃがペーストの物性に及ぼす素材の影響2007

    • Author(s)
      添田瑞恵, 安井良一, 山縣誉志江, 栢下淳
    • Organizer
      第13回日本摂食・嚥下リハビリテーション学会学術総会
    • Place of Presentation
      埼玉
    • Year and Date
      2007-09-15
  • [Presentation] ペクチンを用いた嚥下造影検査食の検討2007

    • Author(s)
      山縣誉志江, 三上初音, 栢下淳
    • Organizer
      第4回日本栄養改善学会中国支部学術総会
    • Place of Presentation
      広島
    • Year and Date
      2007-07-08
  • [Book] 栄養科学シリーズNEXT臨床栄養管理学実習(栄養補給法-嚥下障害食)2010

    • Author(s)
      塚原丘美
    • Publisher
      講談社サイエンティフィック(東京)
  • [Book] 病院・施設のための嚥下食ピラミッドによる咀嚼・嚥下困難者レシピ1002009

    • Author(s)
      栢下淳
    • Publisher
      レシピ企画・作成:エームサービス株式会社,医歯薬出版
  • [Book] 病態栄養専門医テキスト-認定専門医をめざすために(症候に対する栄養管理摂食・嚥下障害)2009

    • Author(s)
      栢下淳
    • Publisher
      日本病態栄養学会,南江堂
  • [Book] 認定NSTガイドブック2008(経腸栄養合併症に対する対策)2008

    • Author(s)
      栢下淳
    • Publisher
      日本病態栄養学会,メディカルビュー社
  • [Book] 嚥下食ピラミッドによるレベル別市販食品2502008

    • Author(s)
      栢下淳,金谷節子,神野典子
    • Publisher
      医歯薬出版株式会社(東京)
  • [Book] 臨床栄養治療の実践基礎編2008

    • Author(s)
      岡田正,栢下淳,山東謹弥,田中芳明,早川麻理子
    • Publisher
      金原出版(東京)
  • [Book] 臨床栄養治療の実践基礎編2008

    • Author(s)
      岡田正, 栢下淳,山東謹弥,田中芳明,早川麻理子
    • Publisher
      金原出版(東京)
  • [Book] 管理栄養士技術ガイド2007

    • Author(s)
      中村丁次,山本茂,小松龍史,栢下淳
    • Publisher
      江頭文江,医歯薬出版(東京)
  • [Book] 嚥下食ピラミッドによる嚥下食レシピ1252007

    • Author(s)
      栢下淳
    • Publisher
      江頭文江,医歯薬出版(東京)
  • [Book] パワーアップ問題演習栄養学2007

    • Author(s)
      坂井堅太郎,栢下淳
    • Publisher
      医学芸術社(東京)
  • [Remarks]

    • URL

      http://kayashita.com

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Published: 2011-06-18   Modified: 2016-04-21  

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