2008 Fiscal Year Final Research Report
Chemical and physical factors affecting basic human taste perceptions in sensory evaluation
Project/Area Number |
19500671
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits, studies on eating habits
|
Research Institution | Suzugamine Women's College |
Principal Investigator |
OKAMOTO Yoko Suzugamine Women's College, 食物栄養学科, 教授 (70270022)
|
Project Period (FY) |
2007 – 2008
|
Keywords | 官能評価 / 甘味 / 塩味 / ゾル / ゲル / 温度 |
Research Abstract |
味の感じ方は、ハイドロコロイド、油脂、温度等の化学的・物理的因子によって大きく異なる。ハイドロコロイドとしてデンプンを選び、ゾルとゲルを同一条件に設定して、甘味・塩味強度を調べたところ、ゾルからゲルに移行するにともなって、呈味強度の低下が認められた。甘味強度と破断特性の間には負の相関が認められた。甘味・塩味試料および市販甘味飲料を用いて、温度による味の感じ方の相異を調べた結果、味の感じ方は、その種類や温度によって多様であり、一定の傾向は認められなかった。
|