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2008 Fiscal Year Final Research Report

Chemical and physical factors affecting basic human taste perceptions in sensory evaluation

Research Project

  • PDF
Project/Area Number 19500671
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionSuzugamine Women's College

Principal Investigator

OKAMOTO Yoko  Suzugamine Women's College, 食物栄養学科, 教授 (70270022)

Project Period (FY) 2007 – 2008
Keywords官能評価 / 甘味 / 塩味 / ゾル / ゲル / 温度
Research Abstract

味の感じ方は、ハイドロコロイド、油脂、温度等の化学的・物理的因子によって大きく異なる。ハイドロコロイドとしてデンプンを選び、ゾルとゲルを同一条件に設定して、甘味・塩味強度を調べたところ、ゾルからゲルに移行するにともなって、呈味強度の低下が認められた。甘味強度と破断特性の間には負の相関が認められた。甘味・塩味試料および市販甘味飲料を用いて、温度による味の感じ方の相異を調べた結果、味の感じ方は、その種類や温度によって多様であり、一定の傾向は認められなかった。

  • Research Products

    (5 results)

All 2008 2007

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (3 results)

  • [Journal Article] 甘味・塩味試料および市販飲料に対する味の感じ方に及ぼす温度の影響2008

    • Author(s)
      岡本洋子
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌 15

      Pages: 437-440

  • [Journal Article] The relationship between the perception of sweet and salty tastes and the addition of potato starch2007

    • Author(s)
      Y. Okamoto, S. Hisano and K. Yoshida
    • Journal Title

      Japanese Journal of Sensory Evaluation 11

      Pages: 99-106

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 甘味・塩味試料および市販飲料に対する味の感じ方に及ぼす温度の影響2008

    • Author(s)
      岡本洋子
    • Organizer
      日本味と匂学会第42回大会
    • Place of Presentation
      富山
    • Year and Date
      20080917-20
  • [Presentation] The effects of food hydrocolloids addition on the sensory evaluation of sweet and salty tastes2008

    • Author(s)
      Y. Okamoto and K. Yoshida
    • Organizer
      XXI. World Congress International Federation for Home Economics
    • Place of Presentation
      Lucerne, Switzerland
    • Year and Date
      20080726-31
  • [Presentation] 甘味・塩味強度に及ぼす添加デンプンや試料温度の影響2007

    • Author(s)
      岡本洋子, 吉田惠子
    • Organizer
      日本調理科学会平成19年度大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      20070830-31

URL: 

Published: 2010-06-10   Modified: 2016-04-21  

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