• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2008 Fiscal Year Final Research Report

DEVELOPMENT OF SYSTEMATIC "FOOD" EDUCATION PROGRAM IN SCHOOL EDUCATION

Research Project

  • PDF
Project/Area Number 19500681
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionEhime University

Principal Investigator

UDAKA Junko  Ehime University, 教育学部, 准教授 (60116994)

Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) AKAMATSU Junko  和歌山大学, 教育学部, 教授 (40141709)
KOBAYASHI Taminori  和歌山大学, 教育学部, 教授 (70038321)
Project Period (FY) 2007 – 2008
Keywords食教育 / 学校教育 / 系統的 / 食農教育 / 教育プログラム / トウモロコシ / 食品群別摂取量のめやす
Research Abstract

食育、教育ファームおよび家庭科の食生活に関する学習内容の構想と実践報告を収集・分析し、各学校段階・教科等にまたがる総合的かつ系統的・体系的な食育の学習内容を構想した。
具体化として、(1) 食料問題とバイオ燃料、在来種の存続と遺伝子組み換えを扱う総合的な学習教材として、トウモロコシの教材研究を行った。(2) また、食育と家庭科で学習方法が体系立っていない「何をどれだけ食べたらよいか」について、統一的に学習できる「料理の食品容積法」を開発した。

  • Research Products

    (5 results)

All 2009 2008 2007

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (3 results)

  • [Journal Article] 料理の食品容積からわかる食品可食部重量および食品群別摂取量のめやす2009

    • Author(s)
      宇高順子
    • Journal Title

      日本家庭科教育学会誌 52.1

      Pages: 43-51

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 生活に根ざした「生きる力」をはぐくむ授業の創造-食に関する指導を通して-2008

    • Author(s)
      正岡佳奈代・他11名
    • Journal Title

      研究報告、愛媛大学教育学部・今治市教育研究所 第27集

      Pages: 49-54

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] A Program of "comprehensive food education" toward the sustainable society : corn (maize) as a teaching material2008

    • Author(s)
      赤松純子・宇高順子・他3名
    • Organizer
      IFHE(国際家政学会議)
    • Place of Presentation
      ルッツェルン(スイス)
    • Year and Date
      2008-07-29
  • [Presentation] Traditional Dishes and New Uses for Original Corn Species from the Shikoku Chain2008

    • Author(s)
      武田珠美・宇高順子・他2名
    • Organizer
      IFHE(国際家政学会議)
    • Place of Presentation
      ルッツェルン(スイス)
    • Year and Date
      2008-07-27
  • [Presentation] 料理の容積からわかる食品可食部重量および食品群別摂取量のめやす2007

    • Author(s)
      宇高順子
    • Organizer
      日本家庭科教育学会2007(平成19)年度例会
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2007-12-01

URL: 

Published: 2010-06-10   Modified: 2016-04-21  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi