2008 Fiscal Year Final Research Report
Identification of genes related to textures in Wakegi onion and its application to breeding for bunching onion
Project/Area Number |
19580032
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Horticulture/Landscape architecture
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Research Institution | Yamaguchi University |
Principal Investigator |
SHIGYO Masayoshi Yamaguchi University, 農学部, 准教授 (40314827)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
YAMAUCHI Naoki 山口大学, 農学部, 教授 (60166577)
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Project Period (FY) |
2007 – 2008
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Keywords | 野菜 / ネギ属 / 染色体工学 / 食感形成 / ペクチン |
Research Abstract |
ワケギの独特な肉質や食感、風味などは葉ネギには無い優れた形質である。それらの形質を葉ネギに導入することが出来れば新しい品種の育成が可能になる。本研究により、ワケギ独特の食感形成に係わる成分はプロトペクチンおよび水溶性ペクチンであり、それらの代謝関連遺伝子(ペクチンメチルエステラーゼ、ポリガラクツロナーゼ)の染色体上での所在が明らかとなるなど、ワケギ独特の食感を有するネギの育成に利用可能な知見が得られた。
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[Presentation] Effect of a Single Alien-Chromosome from Shallot on Nondigestible Carbohydrate Produc - tion in Leaf Bunching Onion2007
Author(s)
Yaguchi, S., Inada, K., Onodera, S.,Shiomi, N., Yamauchi, N. and Shigyo, M.
Organizer
5th Int. ISHS Symp. on Edible Alliaceae (ISEA)
Place of Presentation
Dronten
Year and Date
2007-10-30
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