• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2008 Fiscal Year Final Research Report

RERATION BETWEEN ENERGY GAINED AND APPLIED DURING A FORMATION PROCESSOF EMULSION

Research Project

  • PDF
Project/Area Number 19580145
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Food science
Research InstitutionIshikawa Prefectural University

Principal Investigator

MATSUNO Ryuichi  Ishikawa Prefectural University, 生物資源環境学部, 教授 (30032931)

Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) SHIMA Motohiro  京都大学, 大学院農学研究科, 助教 (60293916)
Project Period (FY) 2007 – 2008
Keywords食品エマルション / 獲得界面エネルギー / エマルション化過程 / エマルション化エネルギー / エマルション化効率 / 食品製造工学 / 界面現象
Research Abstract

特徴的なエマルション化装置をとりあげ、生成したO/W 型エマルション総界面エネルギーと投入したエネルギーの関係(比=エマルション化効率)を明らかにした。(1)実用的操作条件ではこの効率は著しく低く、エマルション化過程はエネルギー消費型である。(2)膜乳化、高圧ホモジナイザー乳化の場合、効率が、仕事率(W)を処理流量で割った値(圧力に相当しPa で示される値)と相関することを推測し、実験結果に適用したところ、効率が仕事率/処理流量比の減少関数となり、しかも、両乳化法の結果を統一的に説明できた。

  • Research Products

    (1 results)

All 2008

All Presentation (1 results)

  • [Presentation] エマルション化過程における獲得界面エネルギーと要乳エネルギーの関係2008

    • Author(s)
      松野隆一、島元啓
    • Organizer
      、日本食品工学会第9回(2008 年度)年次大会
    • Place of Presentation
      東京(東京海洋大学)
    • Year and Date
      2008-08-05

URL: 

Published: 2010-06-10   Modified: 2016-04-21  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi