2008 Fiscal Year Final Research Report
Investigation of combined effects of food factors for cancer prevention
Project/Area Number |
19590593
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Hygiene
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Research Institution | Kyoto Prefectural University of Medicine |
Principal Investigator |
SOWA Yoshihiro Kyoto Prefectural University of Medicine, 医学研究科, 准教授 (70315935)
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Project Period (FY) |
2007 – 2008
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Keywords | 予防医学 |
Research Abstract |
食品成分の併用による発癌予防効果の増強を検討する為に、まず単独での癌細胞増殖抑制を検討した。その結果、ニンニクに含まれるdiallyl trisulfideに増殖抑制効果があることを見いだした。次に増殖抑制成分が、単独では抑制効果を示さない濃度を設定し、同じく増殖抑成分である酪酸との併用効果を評価した。約30種類の各有効成分との併用を評価したが、充分な相加・相乗効果は見出せなかった。
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[Journal Article] The plant alkaloid cryptolepine induces p21^<WAF1/CIP1> and cell cycle arrest in a human osteosarcoma cell line.2007
Author(s)
Matsui TA, Sowa Y, Murata H, Takagi K, Nakanishi R, Aoki S, Yoshikawa M, Kobayashi M, Sakabe T, Kubo T, Sakai T
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Journal Title
International Journal of Oncology 31(4)
Pages: 915-922
Peer Reviewed
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