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2008 Fiscal Year Final Research Report

Study on correlation between browning of mizuna and phenolic-related enzymes

Research Project

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Project/Area Number 19700581
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionChubu University

Principal Investigator

KIHARA Tomoko  Chubu University, 応用生物学部, 助教 (10399016)

Project Period (FY) 2007 – 2008
Keywords水菜 / 褐変 / ポリフェノール / ポリフェノールオキシダーゼ / ペルオキシダーゼ / フェニルアラニンアンモニアリアーゼ
Research Abstract

近年カット野菜としての消費が増えている水菜について,品質劣化要因である褐変に関わると予想される3つの酵素(ポリフェノールオキシダーゼ,ペルオキシダーゼ,フェニルアラニンアンモニアリアーゼ)がどのように褐変に寄与しているかを調べた.活性化処理をしたポリフェノールオキシダーゼの活性が褐変度と高い相関を示し,ポリフェノールオキシダーゼの活性化抑制や活性阻害が褐変の抑制に効果的である可能性が示唆された.

  • Research Products

    (1 results)

All 2007

All Presentation (1 results)

  • [Presentation] 水菜の褐変におけるポリフェノール関連酵素の影響2007

    • Author(s)
      木原智子
    • Organizer
      第54回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      中村学園大学
    • Year and Date
      2007-09-08

URL: 

Published: 2010-06-10   Modified: 2016-04-21  

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