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2008 Fiscal Year Final Research Report

Screening for unique fatty acid transformation catalyzed by anaerobic bacteria

Research Project

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Project/Area Number 19780056
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Research Field Applied microbiology
Research InstitutionKyoto University

Principal Investigator

KISHINO Shigenobu  Kyoto University, 大学院・農学研究科, 助教 (40432348)

Project Period (FY) 2007 – 2008
Keywords発酵生産
Research Abstract

現在プロバイオティクスとしても多く利用されている乳酸菌の脂質代謝や脂肪酸代謝はほとんど明らかにされていなかった。申請者は、乳酸菌を用いた共役リノール酸生産法の開発を行っており、その詳細な生化学的解析を通じて乳酸菌の脂肪酸代謝の一端を明らかにした。また、多くの研究が行われている好気条件下では得られなかった新規な脂肪酸変換反応を、嫌気性微生物を用いて探索した結果、産業用途のある、あるいは医薬品の原料となりうる脂肪酸の水酸化反応を見出した。

  • Research Products

    (23 results)

All 2009 2008 2007

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (17 results) Book (2 results)

  • [Journal Article] Metabolic diversity in biohydrogenation of polyunsaturated fatty acids by lactic acid bacteria involving conjugated fatty acid production.2009

    • Author(s)
      S. Kishino, J. Ogawa, K. Yokozeki, S. Shimizu
    • Journal Title

      Appl. Microbiol. Biotechnol. (in press)

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 乳酸菌のさらなる可能性2008

    • Author(s)
      岸野重信, 清水昌
    • Journal Title

      温故知新 45

      Pages: 24-39

  • [Journal Article] 乳酸菌による共役脂肪酸生産2008

    • Author(s)
      岸野重信, 小川順, 横関健三, 清水昌
    • Journal Title

      バイオサイエンスとインダストリー 66

      Pages: 54-59

  • [Journal Article] 酵素法による共役脂肪酸類の合成2008

    • Author(s)
      小川順, 岸野重信, 清水昌
    • Journal Title

      37

      Pages: 18-27

  • [Presentation] 乳酸菌の共役リノール酸(CLA)生産系にて機能するリノール酸水和酵素の諸性質2009

    • Author(s)
      岸野重信, 朴時範, 小川順, 横関健三, 清水昌
    • Organizer
      日本農芸化学会2009年度大会
    • Place of Presentation
      福岡
    • Year and Date
      2009-03-28
  • [Presentation] 乳酸菌の共役リノール酸(CLA)生産系にて機能するshort-chain dehydrogenaseホモログタンパク質の諸性質2009

    • Author(s)
      岸野重信, 朴時範, 小川順, 横関健三, 清水昌
    • Organizer
      日本農芸化学会2009年度大会
    • Place of Presentation
      福岡
    • Year and Date
      2009-03-28
  • [Presentation] 乳酸菌の共役リノール酸(CLA)生産に関わるリノール酸水和酵素の諸性質2009

    • Author(s)
      岸野重信
    • Organizer
      第7回脂質工学研究部会講演会
    • Place of Presentation
      大阪
    • Year and Date
      2009-03-13
  • [Presentation] 微生物による共役脂肪酸生産2008

    • Author(s)
      小川順, 岸野重信, 横関健三, 清水昌
    • Organizer
      第10回CLA懇話会
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2008-10-04
  • [Presentation] Microbial Mass Production of Conjugated Linoleic Acid(招待講演)2008

    • Author(s)
      岸野重信
    • Organizer
      The International Health Food Symposium
    • Place of Presentation
      韓国
    • Year and Date
      2008-09-19
  • [Presentation] 嫌気性細菌による新規共役脂肪酸2008

    • Author(s)
      岸野重信, 朴時範, 河合正昭, 小川順, 横関健三, 清水昌
    • Organizer
      第60回日本生物工学会大会
    • Place of Presentation
      仙台
    • Year and Date
      2008-08-28
  • [Presentation] Unique fatty acid transformation catalyzed by anaerobic bacteria and its application for conjugated fatty acid production2008

    • Author(s)
      小川順, 岸野重信, 横関健三, 清水昌
    • Organizer
      Society for Industrial Microbiology Annual Meeting Program
    • Place of Presentation
      San Diego
    • Year and Date
      2008-08-11
  • [Presentation] 乳酸菌による共役リノール酸生産とその生化学的解析2008

    • Author(s)
      小川順, 岸野重信, 横関健三, 清水昌
    • Organizer
      日本乳酸菌学会2008年度大会
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2008-07-15
  • [Presentation] ヒドロキシ脂肪酸生産に関わる乳酸菌酵素系の機能解析2008

    • Author(s)
      岸野重信, 田辺香緒里, 小川順, 横関健三, 清水昌
    • Organizer
      日本農芸化学会2008年度大会
    • Place of Presentation
      愛知
    • Year and Date
      2008-03-28
  • [Presentation] 嫌気性細菌による共役EPA及び共役アラキドン酸の生産2008

    • Author(s)
      岸野重信, 朴時範, 河合正昭, 三原皓典, 小川順, 横関健三, 清水昌
    • Organizer
      日本農芸化学会2008年度大会
    • Place of Presentation
      愛知
    • Year and Date
      2008-03-28
  • [Presentation] 嫌気性細菌による共役高度不飽和脂肪酸生産2008

    • Author(s)
      河合正昭, 朴時範, 三原皓典, 岸野重信, 小川順, 横関健三, 清水昌
    • Organizer
      第6回脂質工学研究部会講演会
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2008-02-29
  • [Presentation] 乳酸菌由来遺伝子を導入した形質転換大腸菌による共役脂肪酸生産2007

    • Author(s)
      岸野重信, 河合正昭, 小川順, 横関健三, 清水昌
    • Organizer
      第9回CLA懇話会
    • Place of Presentation
      大阪
    • Year and Date
      2007-10-20
  • [Presentation] 乳酸菌遺伝子を導入した形質転換大腸菌による共役脂肪酸生産2007

    • Author(s)
      河合正昭, 岸野重信, 横関健三, 清水昌
    • Organizer
      第59回日本生物工学会大会
    • Place of Presentation
      広島
    • Year and Date
      2007-09-27
  • [Presentation] Practical production of conjugated linoleic acid by lactic acid bacteria and analysis of the reactions and enzymes involved2007

    • Author(s)
      岸野重信, 安藤晃規, 杉本聡, 三原皓典, 田辺香緒里, 河合正昭, 村上明紀, 小川順, 清水昌
    • Organizer
      II International Congress on Conjugated Linoleic Acid (CLA): From experimental models to human application
    • Place of Presentation
      イタリア
    • Year and Date
      2007-09-22
  • [Presentation] Unique microbial reactions useful for conjugated fatty acid production2007

    • Author(s)
      小川順, 岸野重信, 安藤晃規, 杉本聡, 三原皓典, 田辺香緒里, 河合正昭, 村上明紀, 清水昌
    • Organizer
      II International Congress on Conjugated Linoleic Acid (CLA): From experimental models to human application
    • Place of Presentation
      イタリア
    • Year and Date
      2007-09-21
  • [Presentation] Bacterial production of useful conjugated fatty acids2007

    • Author(s)
      岸野重信, 小川順, 横関健三, 清水昌
    • Organizer
      98th AOCS Annual Meeting & Expo
    • Place of Presentation
      アメリカ
    • Year and Date
      2007-05-15
  • [Presentation] Introduction of Hydroxyl Groups into Fatty Acids by Microbial Reactions and Engineering of the Enzymes Involved2007

    • Author(s)
      小川順, 岸野重信, 田辺香織, V. Urlacher, R.D. Schimid, 清水昌
    • Organizer
      98th AOCS Annual Meeting & Expo
    • Place of Presentation
      アメリカ
    • Year and Date
      2007-05-14
  • [Book] 栄養学研究の最前線 第14章 微生物機能を活用した食品機能の創出日本栄養・食糧学会監修2008

    • Author(s)
      小川順, 岸野重信, 櫻谷英治, 横関健三, 清水昌
    • Total Pages
      151-165
    • Publisher
      建帛社出版
  • [Book] 微生物によるものづくり-化学法に代わるホワイトバイオテクノロジーの全て-第2章食品素材の生産 6 高度不飽和脂肪酸・共役脂肪酸含有油脂の微生物生産植田充美監修2008

    • Author(s)
      小川順, 岸野重信, 櫻谷英治, 清水昌
    • Total Pages
      85-91
    • Publisher
      シーエムシー出版

URL: 

Published: 2010-06-10   Modified: 2016-04-21  

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