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2007 Fiscal Year Annual Research Report

エルシノ多糖の生産法と物理化学特性に関する研究

Research Project

Project/Area Number 19780093
Research InstitutionGunma University

Principal Investigator

高橋 亮  Gunma University, 大学院・工学研究科, 助教 (30375563)

Keywords増粘多糖類 / α-グルカン / エルシナン / 多角度光散乱検出器 / HPLC / 溶液物性 / ゲル / フィールドフローフラクショネーション
Research Abstract

日本茶葉に寄生する白星病菌Elsinoe Leucospolaは,菌体外に「エルシナン」と呼ばれるα-グルカンを生産する.その結合様式プルランに酷似し,α-(1→3)およびα-(1→4)の2種類から成る.エルシナンはElsinoe LeucospolaをPotato Extract培地またはCSL培地で培養すると大量に生産された.その収量は,炭素源をスクロースとしたときが最も多く,液体培地1リットルあたり6.0gのエルシナンが得られた.なお,Potato Extract培地のほうがCSL培地よりもエルシナンの収率が高くなる傾向が見られた.りん酸源及び窒素源を極端に制限し,pH=3の条件で培養すると,モル質量が一千万g/mol以上の巨大エルシナンが得られた.ガスクロマトグラフィー,薄層クロマトグラフィー,およびメチル化分析の結果,得られた多糖はα-(1→3)とα-(1→4)結合のグルコース残基を2:1の割合で含むことがわかった.新規の試みとして採用した陰イオンクロマトグラフィーの結果も同様であった.培地条件を適宜変更することにより,得られるエルシナンのモル質量は千〜一千万g/molまで任意に設定可変であった.さらに,モル質量の分布もある程度制御可能なことがわかった.モル質量>1×10^4では,水溶液中におけるエルシナンの回転半径および固有粘度のモル質量依存性はプルランと誤差範囲内で一致した.しかし,プルランとエルシナンは水への溶解性や濃厚溶液の粘度特性,ゲル化特性が著しく異なることが知られている.そのような性質は,エルシナンの分子間にプルランには存在しないような特殊な相互作用が働いているためと考えられる.

  • Research Products

    (15 results)

All 2008 2007

All Journal Article (6 results) (of which Peer Reviewed: 6 results) Presentation (6 results) Book (3 results)

  • [Journal Article] Molecular Structures of Gellan Gum Imaged with Atomic Force Microscopy in Relation to Its Rheological Behaviors in an Aqueous System. 1. Investigations of Gellan Gum with Different Acyl Contents in the Presence or Absence of Potassium2008

    • Author(s)
      Noda, S.; Funami, T.; Nakauma, M.; Asai, L.; Takahashi. R.; Al-assaf, S.; Ikeda, S.; Nishinari, K.; Phillips, G.O.
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids 22(6)

      Pages: 1148-1159

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Functions of fenugreek gum with various molecular weights on the gelatinization and retrogradation behaviors of corn starch-2: Characterizations of starch and investigations of corn starch/fenugreek gum composite system at a relatively low starch concentr2008

    • Author(s)
      Funami, T.; Kataoka, Y.; Noda, S.; Hiroe, M.; Ishihara, S.; Asai, I.; Takahashi, R.; Inouchi, N.; Nishinari, K.
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids 22(5)

      Pages: 777-787

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Functions of fenugreek gum with various molecular weights on the gelatinization and retrogradation behaviors of corn starch-1: Characterizations of fenugreek gum and investigations of corn starch/fenugreek gum composite system at a relatively high starch2008

    • Author(s)
      Funami, T.; Kataoka, Y.; Noda, S.; Hiroe, M.; Ishihara, S.; Asai, I.; Takahashi, R.; Nishinari, K.
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids 22(5)

      Pages: 763-776

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 澱粉の離水に及ぼす呈味物質の影響2008

    • Author(s)
      平島円, 高橋亮, 西成勝好
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 40(4)

      Pages: 1-8

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Functions of fenugreek gum with various molecular weights on the gelatinization and retrogradation behaviors of corn starch-1: Characterizations of fenugreek gum and investigations of corn starch/concentration; 15 w/v%2008

    • Author(s)
      Funami, T.; Kataoka, Y.; Noda, S.; Hiroe, M.; Ishihara, S.; Asai, I.; Takahashi. R, ; Nishinari, K.
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids 22(5)

      Pages: 763-776

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Thermal Aggregation of Methylcellulose with Different Molecular Weights2007

    • Author(s)
      Funami, T.; Kataoka, Y.; Hiroe, M.; Asai, I.; Takahashi. R.; Nishinari, K.
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids 21(4)

      Pages: 46-58

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] ジェランガムのゲル化過程でのラマン散乱2007

    • Author(s)
      角俊作, 小暮広行, 高橋亮, 窪田健二
    • Organizer
      第17回日本MRS学術シンポジウム
    • Place of Presentation
      日本
    • Year and Date
      20071209-10
  • [Presentation] 澱粉の糊化および老化に及ぼす澱粉濃度と酸の影響2007

    • Author(s)
      平島円, 高橋亮, 西成勝好
    • Organizer
      創立40周年日本調理科学会平成19年度大会
    • Place of Presentation
      お茶の水女子大学
    • Year and Date
      20070830-31
  • [Presentation] Influence of Molecular Structure Imaged with Atomic Force Microscopy on the Rheological Properties of Gellan Gum in an Aqueous System2007

    • Author(s)
      Funami, T.; Noda, S.; Nakauma, M.; Takahashi, R.; Al-assaf, S.; Nishinari, K.; Phillips, G.O.
    • Organizer
      GelSympo2007 Polymer Gels: Fundamentals and Functional Control
    • Place of Presentation
      University of Tokyo
    • Year and Date
      20070806-08
  • [Presentation] Influence of molecular structure imaged with atomic force microscopy on the rheological behavior of gellan gum in an aqueous system2007

    • Author(s)
      Funami. T.; Noda, S.; Nakauma, M.; Takahashi, R.; Al-assaf, S.; Nishinari, K.; Phillips, G.O.
    • Organizer
      The Food Hydrocolloids Trust: 14th Gums and Stabilisers for the Food Industry Conference
    • Place of Presentation
      Wrexham, UK
    • Year and Date
      20070618-22
  • [Presentation] ガラクトマンナン類による澱粉の膨潤・老化挙動の制御2007

    • Author(s)
      野田咲絵, 船見孝博, 廣江美佳, 石原清香, 中馬誠, 浅井以和夫, 高橋亮, 西成勝好
    • Organizer
      日本レオロジー学会第34年会
    • Place of Presentation
      京大会館
    • Year and Date
      20070514-15
  • [Presentation] カスタードクリームの性状に及ぼす加熱温度の影響2007年5月11-13日2007

    • Author(s)
      平島円, 石野左記子, 石見百江, 高橋亮, 西成勝好
    • Organizer
      日本家政学会第59年大会
    • Place of Presentation
      長良川国際会議場
    • Year and Date
      20070511-13
  • [Book] Comprehensive Glycoscience; "Plant polysaccharides: Storage plant polysaccharides: Galactomannans, glucomannans, xyloglucnas"2007

    • Author(s)
      Takemasa, M.; Takahashi, R.; Zhang, H.; Nishinari, K.
    • Total Pages
      613-652
    • Publisher
      Elsevier
  • [Book] 食品ハイドロコロイドの開発と応用"多糖類の分子量と分子形態"2007

    • Author(s)
      高橋亮
    • Total Pages
      68-88
    • Publisher
      シーエムシー出版
  • [Book] 食品ハイドロコロイドの開発と応用"ガラクトマンナン"2007

    • Author(s)
      高橋亮, 余川丈夫
    • Total Pages
      177-195
    • Publisher
      シーエムシー出版

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Published: 2010-02-04   Modified: 2016-04-21  

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