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2008 Fiscal Year Annual Research Report

エルシノ多糖の生産法と物理化学特性に関する研究

Research Project

Project/Area Number 19780093
Research InstitutionGunma University

Principal Investigator

高橋 亮  Gunma University, 大学院・工学研究科, 助教 (30375563)

Keywords増粘多糖類 / α-グルカン / エルシナン / 多角度光散乱検出器 / HPLC / 溶液物性 / ゲル / フィールドフローフラクショネーション
Research Abstract

日本茶葉に寄生する白星病菌Elsinoe Leacospolaは, 菌体外に「エルシナン」と呼ばれるα-グルカンを生産する. その結合様式プルランに酷似し, α-(1→3)およびα-(1→4)の2種類から成る. エルシナンはElsinoe LeucospolαをPotato Extract培地またはCSL培地で培養すると大量に生産された. その収量は, 炭素源をスクロースとしたときが最も多く, 液体培地1リットルあたり6.0gのエルシナンが得られた. なお, Potato Extract培地のほうがCSL培地よりもエルシナンの収率が高くなる傾向が見られた. りん酸源及び窒素源を極端に制限し, pH=3の条件で培養すると, モル質量が一千万g/mol以上の巨大エルシナンが得られた. ガスクロマトグラフィー, 薄層クロマトグラフィー, およびメチル化分析の結果, 得られた多糖はα-(1→3)とα-(1→4)結合のグルコース残基を2 : 1の割合で含むことがわかった. 新規の試みとして採用した陰イオンクロマトグラフィーの結果も同様であった. 培地条件を適宜変更することにより, 得られるエルシナンのモル質量は千-一千万g/molまで任意に設定可変であった. さらに, モル質量の分布もある程度制御可能なことがわかった. 生産されたエルシナンの物理化学特性を検討するため, 専用の計測機器の製作を行った. まず, 示差屈折率の濃度増分(dn/dc)の絶対測定が可能な干渉波光学系を構築した. この装置によって10^<-7>の精度でdn/dcを計測できた. つぎに, フィールドフローフラクショネーション装置を開発した. この装置の分離能は市販装置の2倍程度であった. さらに, 連続フロー式光散乱装置を開発した. これらの装置を用いてエルシナン水溶液の溶液物性研究を続けている.

  • Research Products

    (6 results)

All 2009 2008

All Journal Article (6 results) (of which Peer Reviewed: 6 results)

  • [Journal Article] フィールド・フロー・フラクショネーション2009

    • Author(s)
      高橋, 亮
    • Journal Title

      ぶんせき 6

      Pages: 296-301

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Solution Properties of low molar mass Konjac mannan2008

    • Author(s)
      Makabe, Takeshi
    • Journal Title

      Transactions of the Materials Research Society of Japan 33(2)

      Pages: 471-474

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Functions of fenugreek gum with various molecular weights on the gelatinization and retrogradation behaviors of corn starch-1 : Characterizations of fenugreek gum and investigations of corn starch/fenugreek gum corn posite system at a relatively high.starch concentration : 15 w/v%2008

    • Author(s)
      Funami, Takahiro
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids 22(5)

      Pages: 763-776

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Functions of fenugreek gum with various molecular weights on the gelatinization and retrogradation behaviors of corn starch-2 : Characterizations of starch and investigations of corn starch/fenugreek gum composite sy stem at a relatively low starch concentration ; 5 w/v%2008

    • Author(s)
      Funami, Takahiro
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids 22(5)

      Pages: 777-787

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Molecular Structures of Gellan Gum Imaged with Atomic Force Microscopy in Relation to Its Rheological Behaviors in an Aqueous System. 1. In vestigations of Gellan Gum with Different Acyl Contents in the Presence or Absence of Potassium"2008

    • Author(s)
      Noda, Sakie
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids 22(6)

      Pages: 1148-1159

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Molecular Structures of Gellan Gum Imaged with Atomic Force Microscopy in Relation to the rheological behavior in aqueous systems in the presence or Absence of Various Cations2008

    • Author(s)
      Funami, Takahiro
    • Journal Title

      Journal of Agricultural and Food Chemistry 56(18)

      Pages: 8609-8618

    • Peer Reviewed

URL: 

Published: 2010-06-11   Modified: 2016-04-21  

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