2008 Fiscal Year Final Research Report
Regulation of chemokine involved in the inflammatory diseases in obesity by Japanese-style foods
Project/Area Number |
19780096
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Research Category |
Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Research Field |
Food science
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Research Institution | Kyoto University |
Principal Investigator |
HIRAI Shizuka Kyoto University, 農学研究科, 産学官連携研究員 (90432343)
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Project Period (FY) |
2007 – 2008
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Keywords | 日本型食品 / 肥満 / 炎症 / MCP-1 / TNF-α / 脂肪細胞 / マクロファージ |
Research Abstract |
糖尿病などの肥満に伴う炎症性疾患の発症メカニズムの解明と日本型食品由来成分によるその制御を目的に、野菜を中心とした日本型食品中より機能性成分を探索した。その結果、カレーの香辛料であるフェヌグリーク中のジオスゲニン、トマトの果皮に含まれるナリンゲニンカルコン、松樹脂に含まれるデヒドロアビエチン酸が脂肪組織の炎症反応を抑制する活性を持つことをそのメカニズムとともに明らかにした。さらにナスからは脂肪酸関連の新規候補物質を見出した。
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Research Products
(11 results)
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[Journal Article] Auraptene, a citrus fruit compound, regulates gene expression as a PPARα agonist in HepG2 hepatocytes.2008
Author(s)
Takahashi N, Kang MS, Kuroyanagi K, Goto T, Hirai S, Ohyama K, Lee JY, Yu R, Yano M, Sasaki T, Murakami S, Kawada T.
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Journal Title
BioFactors 33
Pages: 25-32
Peer Reviewed
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[Journal Article] Dehydroabietic acid, a phytochemical, acts as ligand for PPARs in macrophages and adipocytes to regulate inflammation2008
Author(s)
Kang MS, Hirai S, Goto T, Kuroyanagi K, Lee JY, Uemura T, Ezaki Y, Takahashi N, Kawada T.
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Journal Title
Biochemical and Biophysical Research Communications 369
Pages: 333-338
Peer Reviewed
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