2008 Fiscal Year Final Research Report
Structure-function analysis of sweetness-related proteins
Project/Area Number |
19780103
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Research Category |
Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Research Field |
Food science
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Research Institution | Tokyo University of Agriculture |
Principal Investigator |
SHIMIZU Akiko (井深 章子) Tokyo University of Agriculture, 応用生物科学部, 講師 (60301420)
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Project Period (FY) |
2007 – 2008
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Keywords | 食品機能学 |
Research Abstract |
タンパク質の多くは無味であるが、甘味を持つタンパク質の存在が複数知られている。ネオクリンは甘味と味覚修飾活性(酸味を甘味に換える活性)を併せ持つユニークなタンパク質である。その分子表面に塩基性アミノ酸が集まっていることに注目し、塩基性ヒスチジン残基をアラニン残基に置換したネオクリン変異体を作成した結果、それらの残基が味覚修飾活性に深く関与していることが明らかになった。ネオクリンは舌上に存在する甘味受容体によって認識されていることから、受容体側を遺伝子学的に改変し、受容体のどの部位がネオクリンと相互作用しているかについても一定の知見を得た。
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Research Products
(6 results)
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[Journal Article] Biochemical and genomic analysis of neoculin compared to monocot mannose-binding lectins2008
Author(s)
Shimizu-Ibuka, A., Nakai, Y., Nakamori, K., Morita, Y., Nakajima, K., Kadota, K., Watanabe, H., Okubo, S., Terada, T., Asakura, T., Misaka, T., and Abe, K
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Journal Title
J.Agric. Food Chem 56
Pages: 5338-5344
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[Journal Article] Acid-induced sweetness of neoculin is ascribed to its pH-dependent agonistic-antagonistic interaction with human sweet taste receptor2008
Author(s)
Nakajima, K., Morita, Y., Koizumi, A., Asakura, T., Terada, T., Ito, K., Shimizu-Ibuka, A., Maruyama, J., Kitamoto, K., Misaka, T., and Abe, K
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Journal Title
FASEB J 22
Pages: 2323-2330
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[Journal Article] Taste-modifying sweet protein,neoculin, is received at human T1R3 amino terminal domain2007
Author(s)
Koizumi, A., Nakajima, K., Asakura, T., Morita, Y., Ito, K., Shimizu-Ibuka, A., Misaka, T., and Abe, K
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Journal Title
Biochem.Biophys. Res. Commun 358
Pages: 585-589
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[Book] Sweetness and Sweeteners-Biology, Chemistry, and Psychophysics2008
Author(s)
Shimizu-Ibuka, A, Morita, Y., Naakajima, K., Asakura, T., Terada, T., Misaka, T., and Abe, K
Total Pages
546-559
Publisher
Oxford University Press