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2008 Fiscal Year Annual Research Report

高圧処理により誘起される農産物の形質転換に関する研究

Research Project

Project/Area Number 19780190
Research InstitutionNigata University of Phermacy and Applied Life Sciences

Principal Investigator

上野 茂昭  Nigata University of Phermacy and Applied Life Sciences, 応用生命科学部, 助教 (80410223)

Keywords高圧処理 / Hi-Pit / 農産物 / 機能性 / 抗酸化性 / 内部構造 / 誘電特性
Research Abstract

[目的]高圧処理により青色色素を生成するBrassica rapaに着目し, 酵素反応系への高圧処理の効果を解析することを目的として, 機能性成分の変化を実験的に検討した.
[方法・結果]減圧シールをした試料に高圧処理(400MPa, 20℃, 5分)を施し, シール状態のまま4℃で保存した. 試料中の成分について酢酸エチルで抽出し成分分析を行った. 高圧処理試料は, 保存後ORAC値が経時的に増大した. また, ORAC値が増大した高圧処理試料の酢酸エチル抽出物からTLCスポットとして未処理試料中には認められない化合物を見出し, 抗酸化活性を有するC18トリヒドロキシ不飽和脂肪酸であることが分かった. この化合物は, リノレン酸を出発物質としたストレス応答の初期反応の中間代謝物であることが示唆され, リン脂質由来の脂肪酸に関わる代謝反応が高圧処理によって制御できる可能性が示された.

  • Research Products

    (9 results)

All 2009 2008 Other

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 4 results) Presentation (5 results)

  • [Journal Article] Kinetic Analysis of Partial Decomposition of Starch in Hot-Compressed Water (in Japanese)2008

    • Author(s)
      Ueno S. Anzai M., et.al.
    • Journal Title

      Jpn. J. Food Eng 9(3)

      Pages: 143-150

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] High-Pressure Induced Transformation of Onion (in Japanese)

    • Author(s)
      Ueno S. Shigematsu, T., et.al.
    • Journal Title

      Jpn. J. Food Eng (in press)

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Formation of Green-Blue Compounds in Brassica rapa Root by High-Pressure Processing and Subsequent Storage

    • Author(s)
      Ueno S. Shigematsu T., et.al.
    • Journal Title

      Bioscience Biotechnology Biochemistry (in press)

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] A Culture-Dependent Bacterial Community Structure Analysis Based on Liquid Cultivation and its Application to a Marine Environment

    • Author(s)
      Shigematsu, Toru ; Hayashi, Mayumi ; Kikuchi, Isamu ; Ueno, Shigeaki, et.al.
    • Journal Title

      FEMS Microbiology Letters (In press)

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 穏和な塩ストレス下の大腸菌の圧力感受性に関する研究2009

    • Author(s)
      重松亨、長谷川敏美、東潤、上野茂昭、藤井智幸
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      福岡
    • Year and Date
      2009-03-29
  • [Presentation] Formation of Green-Blue Compounds in Brassica rapa Root by High-Pressure Processing and Subsequent Storage2008

    • Author(s)
      Shigeaki UENO, Mayumi HAYASHI, Toru SHIGEMATSU and Tomovuki FUJII
    • Organizer
      4th International Niigata Symposium on Diet and Health Integrative functions of diet in anti-aging and cancer Prevention
    • Place of Presentation
      Niigata
    • Year and Date
      2008-11-29
  • [Presentation] 大腸菌の高圧死滅挙動に及ぼす共存塩の影響2008

    • Author(s)
      重松亨、長谷川敏美、林雅子、上野茂昭、藤井智幸
    • Organizer
      日本生物工学会
    • Place of Presentation
      東北学院大学
    • Year and Date
      2008-08-28
  • [Presentation] 食品素材の抗酸化活性に及ぼす高圧処理の影響2008

    • Author(s)
      上野茂昭、陸賢太郎、渡辺貴恵、林真由美、重松亨、藤井智幸
    • Organizer
      化学工学会新潟大会
    • Place of Presentation
      新潟大学
    • Year and Date
      2008-08-21
  • [Presentation] 高圧処理により誘引される玄米・大豆の遊離アミノ酸組成の変化に及ぼすアミノ酸代謝系への影響2008

    • Author(s)
      上野茂昭、渡辺貴恵、村上美奈、中島加奈子、林真由美、重松亨、藤井智幸
    • Organizer
      日本食品工学会
    • Place of Presentation
      東京海洋大学
    • Year and Date
      2008-08-06

URL: 

Published: 2010-06-11   Modified: 2016-04-21  

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