2008 Fiscal Year Final Research Report
Influence of Food Texture and Neck Rotation on the Sliding of Food Boluses over the Lingual Dorsum
Project/Area Number |
19791386
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Research Field |
Pathobiological dentistry/Dental radiology
|
Research Institution | Asahi University |
Principal Investigator |
IIDA Yukihiro Asahi University, 歯学部・口腔病態医療学講座・歯科放射線学分野, 助教 (60350873)
|
Project Period (FY) |
2007 – 2008
|
Keywords | 嚥下障害 / 姿勢調整 / 物性調整 / ビデオ嚥下造影検査 / 嚥下障害食 |
Research Abstract |
姿勢調整した人体のコーンビームCTデータをもとに,実物大の口腔咽頭模型を作成した.また,ビデオ嚥下造影検査で用いる試料を調整し,その物性を測定した.試料は粘度を調整したバリウム試料とプリン,クリーム,ゼリーである.試料を口腔咽頭模型に滴下し,医科用透視装置を用いて撮影を行った.また,滴下経路をビデオ撮影した.同一試料でも模型の種類によって,また,同一姿勢でも試料の物性によって異なる動態を示した.
|