2023 Fiscal Year Final Research Report
Research on salt production in Japan
Project/Area Number |
19H00545
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Medium-sized Section 3:History, archaeology, museology, and related fields
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Research Institution | Meiji University |
Principal Investigator |
Abe Yoshiro 明治大学, 文学部, 専任教授 (10221730)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
樋泉 岳二 明治大学, 研究・知財戦略機構(駿河台), 研究推進員 (20237035)
高橋 満 明治大学, 研究・知財戦略機構(駿河台), 研究推進員 (20726468)
黒住 耐二 千葉県立中央博物館, その他部局等, 研究員(移行) (80250140)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | 先史考古学 / 製塩土器 / 型式学 / 微化石分析 / 生業研究 / 貝塚 |
Outline of Final Research Achievements |
Salt making in Japan uses earthenware. This study reveals that the origin of salt production dates back to about 5,000 years ago. They also used ash from roasted seaweed to make salt. This salt-making technique was confirmed in various parts of Japan, and it was passed down as a tradition after the Jomon period. The results of this study clarify the actual state of salt making technology in Japan. Its origins are the oldest in East Asia.
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Free Research Field |
考古学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究はこれまで先験的に「製塩土器」として呼称されてきた土器が海草を焼いた灰を利用していたことを明らかにした。また、その年代は従来は3500年前とされてきたのに対し、1500年ほども古く遡り、約5000年前の縄文時代中期にまで遡ることを解明した。さらに土器製塩は縄文時代から古代にかけて極めて強い地域性を示すことも明らかにした。
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