2021 Fiscal Year Final Research Report
Biomimetic Development of Oxidative Protein Folding Promotors
Project/Area Number |
19H02828
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 37010:Bio-related chemistry
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Research Institution | Tokyo University of Agriculture and Technology |
Principal Investigator |
Muraoka Takahiro 東京農工大学, 工学(系)研究科(研究院), 教授 (70509132)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Keywords | タンパク質フォールディング |
Outline of Final Research Achievements |
Structural conversion factors are molecules that facilitate protein folding in living organisms. In this study, we aimed to develop artificial molecules that mimic the structural conversion factors found in living organisms, with the goal of creating a technology to promote protein folding. We succeeded in developing compounds that mimic protein disulfide isomerase (PDI), one of the structural conversion factors, and constructed a technology to efficiently promote protein folding with disulfide bond formation.
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Free Research Field |
生体関連化学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
タンパク質は食品成分や製剤などとして重要な物質群である。その特性や機能は分子の立体構造と密接に関わることが知られている。従ってタンパク質の立体構造形成を制御し、効率化する技術は産業分野においても重要である。本研究では、タンパク質の立体構造形成を促進する低分子化合物の開発に成功した。低分子化合物はタンパク質から分離する上で便利であり、従ってタンパク質の立体構造形成反応促進から分離プロセスの一連の過程で有効な分子材料の開発に成功した点に本研究の学術的意義と社会的意義がある。
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