• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2020 Fiscal Year Annual Research Report

客観的呈味測定技術の改良と天然成分由来呈味調節物質の探索

Research Project

Project/Area Number 19H02907
Research InstitutionThe University of Tokyo

Principal Investigator

三坂 巧  東京大学, 大学院農学生命科学研究科(農学部), 准教授 (40373196)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Keywords食品 / 食品機能 / 嗜好性 / 味覚受容体
Outline of Annual Research Achievements

食品の味は、その価値を決定づける重要な因子である。近年同定された味覚受容体の機能解析研究の成果により、官能評価に依らない客観的な呈味強度評価が実験室レベルではある程度、可能となった。本申請研究では、より広範囲の溶液に対する呈味評価を実現させるべく、受容体活性測定の感度上昇や溶液中の夾雑物等に影響を受けない測定を目指した客観的呈味測定法の技術改良を実施する。
甘味受容体への点変異導入による高感度型受容体の創出については、hT1R2の細胞外領域に1アミノ酸点変異を導入した変異型受容体を発現するような20種類以上の安定発現細胞株の活性測定を順次実施した。ほとんどの点変異体において、野生型と比較して活性が同程度あるいはそれ以下という結果であったが、感度上昇の傾向が認められた点変異体が1種類存在していた。今後、この残基に着目して、さらに他のアミノ酸残基に変更することで活性が上昇するかの検討を引き続き実施していく。
一方、旨味受容体の測定の簡便化を目指し、旨味受容体安定発現細胞の構築にも取り組んだ。母体となる細胞株の変更や受容体発現コンストラクトの改変等を網羅的に実施した結果、ヒト旨味受容体(hT1R1とhT1R3)のみを細胞に安定発現させ、活性測定前日にキメラGタンパク質とアポ発光タンパク質を遺伝子導入するという方法を用いることで、再現性良く安定的に旨味物質に対する応答を測定することが可能となった。今後はさらなる簡便化を目指すとともに、食品混合物を対象とした旨味強度の客観的評価を実施していく予定である。

Current Status of Research Progress
Current Status of Research Progress

2: Research has progressed on the whole more than it was originally planned.

Reason

当初の計画に沿った解析が、順調に実施できているため。

Strategy for Future Research Activity

最終年度の計画についても、順次、実施をしていく。

  • Research Products

    (8 results)

All 2021 2020 Other

All Journal Article (4 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 4 results,  Open Access: 3 results) Presentation (3 results) (of which Invited: 1 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] Characterization of the human bitter taste receptor response to sesquiterpene lactones from edible Asteraceae species and suppression of bitterness through pH control2021

    • Author(s)
      Yanagisawa, T., and Misaka, T.
    • Journal Title

      ACS Omega

      Volume: 6 Pages: 4401-4407

    • DOI

      10.1021/acsomega.0c05599

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Suppression of hTAS2R16 signaling by umami substances2020

    • Author(s)
      Rhyu, M.R., Kim, Y., and Misaka, T.
    • Journal Title

      Int. J. Mol. Sci.

      Volume: 21 Pages: E7045

    • DOI

      10.3390/ijms21197045

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Ibuprofen, a nonsteroidal anti-inflammatory drug, is a potent inhibitor of the human sweet taste receptor2020

    • Author(s)
      Nakagita, T., Taketani, C., Narukawa, M., Hirokawa, T., Kobayashi, T., and Misaka, T.
    • Journal Title

      Chem. Senses

      Volume: 45 Pages: 667-673

    • DOI

      10.1093/chemse/bjaa057

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Bitter taste receptor activation by hop-derived bitter components induces gastrointestinal hormone production in enteroendocrine cells2020

    • Author(s)
      Yamazaki, T., Takahashi, C., Taniguchi, Y., Narukawa, M., Misaka, T., and Ano, Y.
    • Journal Title

      Biochem. Biophys. Res. Commun.

      Volume: 533 Pages: 704-709

    • DOI

      10.1016/j.bbrc.2020.10.099

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 高い応答性を有する hT1R1/hT1R3安定発現細胞株作出の試み2021

    • Author(s)
      木寺 優太、竹谷 千晶、三坂 巧
    • Organizer
      日本農芸化学会2021年度大会
  • [Presentation] メチオナール構造類縁体の嗜好味受容体活性調節能の検討2021

    • Author(s)
      五十嵐 晶帆、鈴木 あゆ、三坂 巧
    • Organizer
      日本農芸化学会2021年度大会
  • [Presentation] おいしさを決定する味物質受容の分子メカニズム2020

    • Author(s)
      三坂 巧
    • Organizer
      第60回日本臨床化学会年次学術集会
    • Invited
  • [Remarks] 生物機能開発化学研究室 研究室ホームページ

    • URL

      http://park.itc.u-tokyo.ac.jp/biofunc/

URL: 

Published: 2021-12-27  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi