2022 Fiscal Year Final Research Report
Mechanism of suppression and induction of obesity by dietary fat
Project/Area Number |
19H02909
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Osaka Metropolitan University (2022) Osaka Prefecture University (2020-2021) Kyoto University (2019) |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
佐々木 勉 大阪大学, 大学院医学系研究科, 寄附講座准教授 (20534879)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | 油脂 / 嗜好 / 肥満 / 糖尿病 / 転写因子 |
Outline of Final Research Achievements |
We tried to clarify the mechanism that suppresses obesity or promotes obesity by dietary fat ingestion. We found that dietary fat ingestion suppresses obesity by accelerating fatty acid oxidation in brown adipose tissue and liver. In contrast, dietary fat ingestion did not affect skeletal muscle fat metabolism. Next, we examined the role of transcription factor CREB on the addictive behavior for dietary fat. We found that the inhibition of CREB activity only in MC4R neurons caused the increase in fat ingestion and the decrease in energy consumption. Consequently, the mice became obesity. These results suggest that CREB activity in MC4R neurons plays an important role on the regulation of fat ingestion, appetite and energy metabolism.
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Free Research Field |
生理学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究成果により油脂摂取にともない代謝が変化する臓器として肝臓と脂肪組織が明らかとなった。これらの臓器の代謝が肥満予防に重要であるとともに、これらの臓器の代謝不全が肥満の一因となることが予想される。このため、肝臓および脂肪組織の代謝を健全に保つことが健康の維持に重要であると考えられる。また、脳内の一部の神経細胞が油脂欲求を制御していることが明らかとなった。この神経群が油脂摂取による過食の原因であるとともに過食治療の鍵となることが期待される。
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