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2021 Fiscal Year Annual Research Report

Establishment of an academic basis contributing to "Food safety by phage "

Research Project

Project/Area Number 19H02912
Research InstitutionKyushu University

Principal Investigator

宮本 敬久  九州大学, 農学研究院, 教授 (70190816)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 本城 賢一  九州大学, 農学研究院, 准教授 (00264101)
益田 時光  九州大学, 農学研究院, 助教 (90778060)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Keywordsウェルシュ菌 / PriA / Pseudomonas属細菌 / ファージ / 併用効果 / クロラムフェニコール
Outline of Annual Research Achievements

今年度は、さらに食中毒細菌であるウェルシュ菌特異的なファージを単離し、その特性を調べ、食品におけるウェルシュ菌制御について検討した。これらのウェルシュ菌特異的ファージCPQ3, CPQ4, CPQ7, CPQ8, CPQ9, CPQ10のゲノムDNA配列は、GenBank にそれぞれ, MZ401005, MZ401006, MZ401007, OL547738, MZ401008,MZ401009のaccession numberで登録している。
さらに、魚や肉の腐敗で問題となるPseudomonas属細菌に特異的な宿主域の広い溶菌ファージの食品からの分離とその特性解析も行った。大腸菌で親株に比べてファージ感受性の高い1遺伝子欠損株10株のうち、priA遺伝子欠損の影響について検討するため、遺伝子産物PriAの機能阻害の可能性が報告されている物質(クロラムフェニコール、カナマイシン、ケンフェロール)とファージとの併用が大腸菌のファージ感受性および耐性化に与える影響を調べた。その結果、単独では抗菌作用を示さない濃度のクロラムフェニコール、カナマイシン、ケンフェロールとファージとの併用は大腸菌のファージ感受性を高め、ファージ耐性菌の増殖を抑制する事が示唆された。特にクロラムフェニコール処理では、ファージ添加後3から9時間目まで生菌数が検出限界未満となり、ファージ単独処理と比較して高いファージ感受性を示し、耐性菌増殖抑制効果も認められた。昨年度、大腸菌で検討してファージ耐性菌の生育を抑制することが示されたミリセチン処理は、サルモネラにおいても同様の効果を示した。

Research Progress Status

令和3年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

令和3年度が最終年度であるため、記入しない。

  • Research Products

    (15 results)

All 2021 Other

All Int'l Joint Research (2 results) Journal Article (1 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 1 results) Presentation (12 results) (of which Int'l Joint Research: 5 results)

  • [Int'l Joint Research] University of Liege(ベルギー)

    • Country Name
      BELGIUM
    • Counterpart Institution
      University of Liege
  • [Int'l Joint Research] University of New South Wales(オーストラリア)

    • Country Name
      AUSTRALIA
    • Counterpart Institution
      University of New South Wales
  • [Journal Article] Inhibition of phage-resistant bacterial pathogen re-growth with the combined use of bacteriophages and EDTA2021

    • Author(s)
      Huang Hung-Hsin、Furuta Munenori、Nasu Takayuki、Hirono Miku、Pruet Jaroenkolkit、Duc Hoang Minh、Zhang Yu、Masuda Yoshimitsu、Honjoh Ken-ichi、Miyamoto Takahisa
    • Journal Title

      Food Microbiology

      Volume: 100 Pages: 103853~103853

    • DOI

      10.1016/j.fm.2021.103853

    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Presentation] Application of the bacteriophage cocktails to control Clostridium perfringens in food,2021

    • Author(s)
      Tahir Noor Mohammadi, Yuncheng Li, Cunkuan Shen, Yoshimitsu Masuda, Ken-ichi Honjoh, Takahisa Miyamoto,
    • Organizer
      (公社)日本食品科学工学会第68回大会
  • [Presentation] Study on Bacteriophage for Controlling Campylobacter jejuni,2021

    • Author(s)
      Su Zar Chi Lwin, Miku Hirono, Takayuki Nasu, Yoshimitsu Masuda, Ken-ichi Honjoh, Takahisa Miyamoto
    • Organizer
      (公社)日本食品科学工学会第68回大会
  • [Presentation] PriAの機能阻害に基づく大腸菌バクテリオファージ耐性菌集団の制御に関する研究2021

    • Author(s)
      村山友香,益田時光,本城賢一,宮本敬久
    • Organizer
      (公社)日本食品科学工学会第68回大会
  • [Presentation] 食中毒細菌特異的溶菌ファージの利用に関する研究2021

    • Author(s)
      菅本晃子,古田宗宜,奈須敬之,Hoang Minh Duc,Jaroenkolkit Pruet,廣野未来,Huang Hung Hsin,益田時光,本城賢一,宮本敬久
    • Organizer
      (公社)日本食品科学工学会第68回大会
  • [Presentation] 新規Pseudomonas溶菌ファージの食品からの分離とその特性解析2021

    • Author(s)
      城野大輔,益田時光,本城賢一,宮本敬久
    • Organizer
      (公社)日本食品科学工学会第68回大会
  • [Presentation] The characterization of endolysin LysSTG2 and its antibacterial activity against Gram-negative bacteria2021

    • Author(s)
      Yu Zhang, Hung-Hsin Huang, Yoshimitsu Masuda, Ken-ichi Honjoh, Takahisa Miyamoto
    • Organizer
      (公社)日本食品科学工学会第68回大会
  • [Presentation] Study on control of bacteriophage-resistant bacterial populations2021

    • Author(s)
      Phyo Htet Htet Kyaw, Tomoka Murayama, Shota Tanaka, Koshiro Futada, Jun Sato, Yoshimitsu Masuda, Ken-ichi Honjoh, Takahisa Miyamoto
    • Organizer
      (公社)日本食品科学工学会第68回大会
  • [Presentation] Characterization and utilization of phages specific to campylobacter coli,2021

    • Author(s)
      Hung-Hsin Huang, Yu Zhang, Nanami Asoshima, Hoang Minh Duc, Jun Sato, Yoshimitsu Masuda, Ken-ichi Honjoh & Takahisa Miyamoto
    • Organizer
      WORLD MICROBE FORUM, 2021
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Effect of myricetin on the phage susceptibility and gene expression of Escherichia coli2021

    • Author(s)
      Phyo Htet Htet Kyaw, Tomoka Murayama, Shota Tanaka, Koshiro Futada, Yoshimitsu Masuda, Ken-ichi Honjoh, Takahisa Miyamoto
    • Organizer
      WORLD MICROBE FORUM, 2021
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Genetic characterization of Campylobacter jejuni phages and biocontrol of C. jejuni using the phages and EDTA2021

    • Author(s)
      Su Zar Chi Lwin, Miku Hirono, Takayuki Nasu,YoshimitsuMasuda, Ken-ichi Honjoh, Takahisa Miyamoto
    • Organizer
      WORLD MICROBE FORUM, 2021.
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Effectiveness of isolated and characterized phages in reducing Clostridium perfringens in food2021

    • Author(s)
      Tahir Noor Mohammadi, Cunkuan Shen, Yuncheng Li, Mahmoud Gamaleldin Zayda, Jun Sato, Yoshimitsu Masuda, Ken-ichi Honjoh, Takahisa Miyamoto
    • Organizer
      Effectiveness of isolated and characterized phages in reducing Clostridium perfringens in food
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] A novel bacteriophage endolysin Lysstg2 with high antibacterial and antibiofilm activity against Salmonella Typhimurium and Pseudomonas on various food and food contact surfaces,2021

    • Author(s)
      Yu Zhang, Hung-Hsin Huang, Hoang Minh Duc, Yoshimitsu Masuda, Ken-ichi Honjoh, Takahisa Miyamoto
    • Organizer
      WORLD MICROBE FORUM, 2021
    • Int'l Joint Research

URL: 

Published: 2022-12-28  

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