2022 Fiscal Year Final Research Report
The Impact of Individual Characteristics on Workplace Well-Being
Project/Area Number |
19K01831
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 07080:Business administration-related
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Research Institution | Tokyo University of Marine Science and Technology |
Principal Investigator |
Ogawa Mikako 東京海洋大学, 学術研究院, 准教授 (60456308)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
妹尾 大 東京工業大学, 工学院, 教授 (90303346)
平野 雅章 早稲田大学, 商学学術院(経営管理研究科), 名誉教授 (00165193)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | ウェルビーイング / 食品安全文化 / 組織文化 / 中小食品製造業者 / HACCPの制度化 / 行動調査票 / Food Safety Culture |
Outline of Final Research Achievements |
In the first half of the study, we found that our data collection method using the Behavioral Questionnaire (List of Heartwarming Events) was rated higher than the traditional wellbeing (WB) survey method, based on five points including data reliability and subject burden. The second half of the study was changed to a study of WB and food safety culture (FSC) among food production employees due to COVID-19. Based on employee questionnaires and interview data from four small- and medium-sized businesses, the study revealed that "communication" and "surrounding support" tended to be linked, "disregard for risk" tended to increase when "facility equipment" was rated low, and organizations with good FSC also tended to have high WB.
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Free Research Field |
経営学、食品安全マネジメント
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究では、我々WBE-PJが開発した「行動調査票(良かったことリスト)」を用いた測定法の有用性を明らかにした。また、WBとFSCの概念整理と、測定を目指す研究に取り組んだ。食品事業者には、科学的な安全管理システムの運用に加え、食品安全を優先する組織文化を確立・維持する取り組みが求められている。しかし、FSCの評価手法、マネジメント法、WBとの関係が不明確で、この分野での知見の蓄積が必須である。我々の研究成果は、中小食品製造業者のWBとFSCの状態と関係を明らかにした萌芽的な実証研究として学術的意義があり、現場の食品安全マネジメントに関する実務的示唆を与える可能性があり、社会的な意義がある。
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