2022 Fiscal Year Final Research Report
Structural changes in organizational fields dealing with complex quality: an examination of the quality standards of Japanese Akoya Pearl in transition
Project/Area Number |
19K01958
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 07090:Commerce-related
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Research Institution | Hitotsubashi University |
Principal Investigator |
YAMASHITA Yuko 一橋大学, 大学院経営管理研究科, 教授 (90230432)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | アコヤ真珠 / 品質基準 / 組織フィールド / サステナビリティ |
Outline of Final Research Achievements |
The researcher presented reports at three international conferences/workshops and two seminars and is writing an academic paper based on her conference paper. (1) Case Study of Mikimoto Ainoshima Pearls (SASE, New York, 6.19.2019), (2) Responses of three production areas to the reddening disease of Akoya pearl oysters (OS Summer Workshop, 5.20.2020), (3) Institutional changes in quality standards in the cultured pearl industry (Kyoto University Seminar on Historical Analysis (7.20.2022), ④ "Species Sustainability and Markets" (2022 Kyoto University Seminar on Business Administration, 10.24.2022),⑤ Pathogens and Sustainability (Academy of Management Journal Paper Development Workshop, 4.15.2023).
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Free Research Field |
マーケティング
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
天然の素材に由来するラグジュアリー産品は絶対的な品質基準の設定は難しく制度的な要件に支えられている。ダイヤモンドに関しては法制度論や法社会学等の領域においてある程度の研究が蓄積されてきたものの、真珠に関しては研究がほとんど蓄積されてこなかった。また供給地の分散化やサステナビリティ重視等の近年の環境の変化による品質認識の変化については研究が必ずしも進んでいない。本研究は、(1)過去の品質基準の撤廃への経緯の整理、(2)アコヤ貝の大量斃死に起因する諸問題、(3)未来の品質についての複数企業の異なるアプローチについてデータを蓄積整理を行い、分析を行ったことでギャップを埋める第一歩となった。
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