2022 Fiscal Year Final Research Report
Elucidation of the pathogenic mechanism of celiac disease and its suppression by food ingredients
Project/Area Number |
19K02347
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
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Research Institution | Kyushu Sangyo University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
新井 博文 北見工業大学, 工学部, 教授 (70295848)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | セリアック病 / グリアジン / ケルセチン / 腸管透過性 |
Outline of Final Research Achievements |
To elucidate the pathogenic mechanism of celiac disease and to alleviate its symptoms with food ingredients, we investigated the effects of gliadin undigested peptide (PTG) on intestinal permeability and quercetin on the improvement of the intestinal permeability enhancing effect by PTG. PTG enhanced the intestinal permeability of Caco-2 differentiated into small intestinal epithelial-like cells, possibly by activating the MEK/ERK1/2 pathway. Furthermore, quercetin pretreatment alleviated the intestinal permeability-enhancing effect of PTG. These results suggest that food components such as quercetin may alleviate symptoms of celiac disease. Further studies are needed to elucidate the mechanism of action by investigating effects on TJ component protein expression and signal transduction.
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Free Research Field |
食品機能学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究において、セリアック病の発症メカニズムにグリアジン未消化ペプチド (PTG) によるERK1/2シグナル伝達経路の活性化およびそれに続く腸管透過性亢進作用が関わっていることを明らかにした。さらに、ポリフェノールの一種であるケルセチンがPTGによる腸管透過性亢進作用を抑制することを明らかにした。これらの研究成果は、日本で罹患率が増加しているとされるセリアック病の発症メカニズムの一部を解明するもので、セリアック病の対症療法の一つである低グルテン食摂取以外にもポリフェノール等の食品成分を積極的に摂取することでセリアック病の症状緩和が期待できる可能性が示された。
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