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2022 Fiscal Year Final Research Report

Relationship between Processing Conditions and Immunostimulant Activity of Contained Lectins of Paseolus vulgaris Beans and Their Application to Foods

Research Project

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Project/Area Number 19K02373
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionKagawa University

Principal Investigator

Une Satsuki  香川大学, 教育学部, 教授 (60169620)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 木村 万里子  神戸女子大学, 家政学部, 教授 (00351932)
中田 理恵子  奈良女子大学, 生活環境科学系, 准教授 (90198119)
秋山 純一  吉備国際大学, 保健医療福祉学部, 准教授 (00309600)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2023-03-31
Keywordsレクチン / 加熱マメ / Phaseolus vulgaris / ガン細胞増殖抑制作用 / 抗炎症作用 / ビフィズス菌増殖作用
Outline of Final Research Achievements

The functionality of lectins remaining in beans (Phaseolus. genus) after heating was investigated. Lectins from Kintoki, Shirohana, and Tora bean were found to have hemagglutinating activities after heating (dry and wet heating), and these lectins were protease-resistant. Fractionations showed functional properties: antiproliferative and anti-inflammatory activities.

Free Research Field

食品機能学

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

加熱したインゲン属マメのレクチンは耐熱性を示し、ガン細胞増殖抑制作用、抗炎症作用の機能性を有していた。つまり、レクチンの機能性が加熱によって失われることなく、体内にエンドサイトーシスで吸収された後、食薬として作用し、人体に有用な機能性を示す可能性が示唆された。
食生活では、煮豆としてだけではなく、煮豆を砂糖の代替食品としてデザートやすしの具に、調味していない加熱マメはペースト化し易い特性も持つ点から、介護食や離乳食への導入が考えられた。

URL: 

Published: 2024-01-30  

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