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2021 Fiscal Year Final Research Report

Anti-diabetic role of food factors via G protein-coupled receptors

Research Project

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Project/Area Number 19K05866
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionOsaka Prefecture University

Principal Investigator

Inui Hiroshi  大阪府立大学, 生命環境科学研究科, 客員研究員 (20193568)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 原田 直樹  大阪府立大学, 生命環境科学研究科, 准教授 (00529141)
乾 隆  大阪府立大学, 生命環境科学研究科, 教授 (80352912)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Keywordsクルクミン / Gタンパク質共役型受容体 / インクレチンホルモン / GLP-1 / 機能性食品成分 / GPR55 / GPR97 / 構造活性相関
Outline of Final Research Achievements

Identification of target molecules is important to elucidate the action mechanism of functional foods. In this study, we investigated the effects of food ingredients on the activation of G protein-coupled receptors.
As a result, GPR55 and GPR97 were identified as potential target molecules of curcumin. The structure-function relationship in the activation of both the receptors was clarified. In addition, our results suggested that the activation of GPR55 activation by curcumin was involved in the secretion of incretin hormone, leading to anti-diabetic activity of curcumin.

Free Research Field

栄養生化学

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

機能性食品成分を用いた健康社会の実現のために、食品成分の効果が現れるための分子機構を知ることは重要な課題となっている。本研究では、ターメリックに含まれる機能性食品成分であるクルクミンが、Gタンパク質共役型受容体ファミリーの一員であるGPR55とGPR97を活性化させることで機能性を発揮する機構が存在することを見出した。GPR55の活性化機構については、クルクミンの抗糖尿病作用に関与すると考えられた。

URL: 

Published: 2023-01-30  

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