2021 Fiscal Year Final Research Report
Anti-diabetic role of food factors via G protein-coupled receptors
Project/Area Number |
19K05866
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Osaka Prefecture University |
Principal Investigator |
Inui Hiroshi 大阪府立大学, 生命環境科学研究科, 客員研究員 (20193568)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
原田 直樹 大阪府立大学, 生命環境科学研究科, 准教授 (00529141)
乾 隆 大阪府立大学, 生命環境科学研究科, 教授 (80352912)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Keywords | クルクミン / Gタンパク質共役型受容体 / インクレチンホルモン / GLP-1 / 機能性食品成分 / GPR55 / GPR97 / 構造活性相関 |
Outline of Final Research Achievements |
Identification of target molecules is important to elucidate the action mechanism of functional foods. In this study, we investigated the effects of food ingredients on the activation of G protein-coupled receptors. As a result, GPR55 and GPR97 were identified as potential target molecules of curcumin. The structure-function relationship in the activation of both the receptors was clarified. In addition, our results suggested that the activation of GPR55 activation by curcumin was involved in the secretion of incretin hormone, leading to anti-diabetic activity of curcumin.
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Free Research Field |
栄養生化学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
機能性食品成分を用いた健康社会の実現のために、食品成分の効果が現れるための分子機構を知ることは重要な課題となっている。本研究では、ターメリックに含まれる機能性食品成分であるクルクミンが、Gタンパク質共役型受容体ファミリーの一員であるGPR55とGPR97を活性化させることで機能性を発揮する機構が存在することを見出した。GPR55の活性化機構については、クルクミンの抗糖尿病作用に関与すると考えられた。
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