2022 Fiscal Year Final Research Report
Elucidation of type I allergy regulation mechanism by Shekwasher leaf and peel and examination of the effective utilization method
Project/Area Number |
19K05880
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Ehime University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
菅原 卓也 愛媛大学, 農学研究科, 教授 (00263963)
田中 守 中部大学, 応用生物学部, 講師 (00612350)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | 抗アレルギー効果 / 抗ストレス効果 / シークヮーサー / 葉・果皮抽出物 / ノビレチン / ラクトフェリン / 脱顆粒シグナリング / リン酸化制御 |
Outline of Final Research Achievements |
In RBL-2H3 cells, Shekwasha peel/leaf extracts significantly down-regulated the phosphorylation of PI3K p85/p55. Shekwasha peel/leaf extracts also tended to down-regulate the phosphorylation of Akt and PLCγ1, and especially Shekwasha leaf extract significantly down-regulated the phosphorylation of PLCγ1. These results suggest that Shekwasha peel and leaf extracts suppress degranulation by inhibiting both Ca2+-dependent and Ca2+-independent pathways in degranulation signaling. In addition, the stress-reducing effect of Shekwasha essential oil was comparable to that of lemon essential oil, despite the 9% lower limonene content in Shekwasha essential oil compared to lemon essential oil.
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Free Research Field |
食品免疫学, 食品生化学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
未利用資源であるシークヮーサー葉・果皮抽出物に抗アレルギー効果を見出し、また、シークヮーサー搾汁残渣から得られる精油に抗ストレス効果を見出したことから、廃棄物削減にもつながりSDGs12番目の目標達成にも寄与するものと考えられる。さらに、シークヮーサーに多く含有するノビレチンのアレルギー抑制効果を高める乳タンパク質の一種、ラクトフェリンを見出し、その作用機序においても細胞内シグナリングに着目して解明されたことから、食品成分の機能性を高める新たなペアリングの探索情報としても有効である。
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