2021 Fiscal Year Final Research Report
Novel mechanisms underlying biofunctions of food factors induced by chemical stress
Project/Area Number |
19K05913
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | University of Hyogo |
Principal Investigator |
Murakami Akira 兵庫県立大学, 環境人間学部, 教授 (10271412)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Keywords | 緑茶カテキン / 脂肪分解 / ストレス / 抗酸化酵素 / 薬物代謝酵素 / 分子シャペロン / 熱ショックタンパク質 / ホルミシス |
Outline of Final Research Achievements |
The mechanism of triglyceride (TG) decomposition by EGCG, which is the main component of tea catechin, was analyzed. Addition of EGCG to differentiated human liver cells Huh7 that accumulated TG showed a concentration- and time-dependent TG-degrading effect. I then confirmed that EGCG induces oxidative and protein stresses, as well as significant mRNA induction of antioxidant enzymes, detoxifying enzymes and molecular chaperones. Furthermore, since a decrease in glucose concentration in the medium and a decrease in intracellular ATP level were observed after the addition of EGCG, activation of the defense mechanism to counter the chemical stress of EGCG promoted energy consumption inside and outside the cell.
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Free Research Field |
食品機能学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
緑茶カテキンなどの食品成分が抗肥満作用を示すことは一般的にも知られているがその作用機構の詳細は全く不明である。本研究では、緑茶カテキンがヒトにとっては異物であることから薬物や毒物の摂取と同様に防御機構を活性化すること、およびそのにより消費された細胞内エネルギーを補填するために中性脂肪が分解するという全く新しいメカニズムの作用機構の可能性を提示した。すなわち、こうした物質が「体に良い」から脂肪燃焼作用を示すのではなく「適度に体に悪い」からこそ機能性を示すというこれまでの概念をくつがえす研究成果であると捉えている。同時にこうした物質の過剰摂取が副作用や害作用を示すことに警鐘を鳴らすものである。
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