• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2021 Fiscal Year Annual Research Report

Development of kamaboko gel from small anchovy

Research Project

Project/Area Number 19K06233
Research InstitutionTokyo University of Marine Science and Technology

Principal Investigator

大迫 一史  東京海洋大学, 学術研究院, 教授 (00452045)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Keywordsカタクチイワシ / 低未利用 / 有効利用
Outline of Annual Research Achievements

2021年度は、小型カタクチイワシからタンパク質をSalt water法(細切したラウンドに食塩水を添加してタンパク質を溶解させた後、不溶性成分を除去して蒸留水を添加して溶解したタンパク質を不溶化させ、これを遠心分離により沈殿させて回収する方法)で回収したタンパク質を分解するプロテアーゼのタイプ特定を行った。タンパク質回収前の細切肉、塩水中で4℃で10分間溶解後のタンパク質、遠心分離後の上清タンパク質、真水中で析出させ、遠心分離後の沈殿タンパク質、脱水シートで脱水後のタンパク質、7.5%のスクロースを添加後のタンパク質、-30℃で凍結保存後のタンパク質について、それぞれをSDS-PAGEを用いてタンパク質の分子量分布の確認を行ったところ、脱水シートで脱水中にタンパク質の分解が顕著に生じていることが確認できた。次に、この原因を特定するため、メタロプロテアーゼインヒビターであるEDTAおよびオルトフェナントロリン、セリンプロテアーゼインヒビターであるベンズアミジンおよびSBTI,システインプロテアーゼインヒビターであるE-64およびNEM,アスパラギン酸プロテアーゼインヒビターであるペプスタチンAを用いてタンパク質の分解を調べたところ、セリンプロテアーゼが脱水中にタンパク質を分解していることが示唆された。以上の結果よりカタクチイワシから回収したタンパク質から調製したかまぼこゲルの物性が低い理由として脱水中のタンパク質の分解が考えられた。そこで、実際に回収タンパク質に、プロテアーゼインヒビターとして効果が高かったSBTIを添加してかまぼこゲルを調製したところ、最も高い破断強度を有するかまぼこを得ることができた。

  • Research Products

    (2 results)

All 2021

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (1 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results)

  • [Journal Article] A comparative study of physicochemical properties of recovered protein from Japanese anchovy (Engraulis japonicus) isolated by various recovery methods2021

    • Author(s)
      Nonthacha THANATHORNVARAKUL, Asada JIARPINIJNUN, Emiko OKAZAKi, Jie-Ting GENG, Kigen TAKAHASHI, and Kazufumi OSAKO
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research

      Volume: 27 Pages: 121-129

    • DOI

      10.3136/fstr.27.121

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Effect of recovery methods on biochemical characteristics of recovered protein from Japanese anchovy2021

    • Author(s)
      3.Nonthacha Thanathornvarakul, Jie-Ting Geng and Kazufumi Osako
    • Organizer
      2021 Spring Meeting of Japanese Society of Fisheries Science
    • Int'l Joint Research

URL: 

Published: 2022-12-28  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi