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2020 Fiscal Year Research-status Report

Molecular biological study on the virulence property of Campylobacter based on the infection biology

Research Project

Project/Area Number 19K06432
Research InstitutionNational Institute of Health Sciences

Principal Investigator

朝倉 宏  国立医薬品食品衛生研究所, 食品衛生管理部, 部長 (40370936)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 中村 寛海  地方独立行政法人 大阪健康安全基盤研究所, 微生物部, 主幹研究員 (00332445)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Keywordsカンピロバクター / 食中毒 / ゲノム解析 / 細菌叢解析
Outline of Annual Research Achievements

令和2年度は、引き続きカンピロバクター食中毒事例検体を対象に、腸内細菌叢のプロファイリングを行うと共に、原因菌株のゲノム解析、並びにヒト由来RNA及び細菌由来リボゾームRNA遺伝子を除去した上で、Transcriptome解析を行った。腸内細菌叢解析の結果から、患者腸内細菌叢は検体間での多様性に富むこと、並びにカンピロバクター属菌の占有率は概して高い状況にはないことが確認され、本食中毒菌による腸内細菌叢全体への影響は大きくはないことが示唆された。原因菌株のゲノム解析を通じ、一部の異なる事例由来株間では共通性が認められ、原因食品の共通性が疑われたほか、ゲノムデータに基づく食品寄与率推定を通じ、対象地域における本食中毒の主たる原因食品が食鳥肉であることを裏付ける知見を得た。Transcriptome解析を通じ、多くの検体ではRNA品質の確保が困難であったものの、一部の検体で成績を得ることができ、複数の遺伝子発現変動を確認することができた。

Current Status of Research Progress
Current Status of Research Progress

2: Research has progressed on the whole more than it was originally planned.

Reason

原因菌株の特性解析より、疫学調査結果を裏付けるゲノムデータが抽出された。また、腸内細菌叢解析を通じ、カンピロバクター食中毒における原因菌の増殖は腸内細菌叢全体の変動を招くものではないことが把握される等、本食中毒の制御に向けた基礎知見の集積が図られたため。

Strategy for Future Research Activity

RNA安定化を更に迅速に行えるよう、検体の取扱いには更なる配慮を行う必要がある。最終年度に向けて、成績の取り纏めを図る予定である。

Causes of Carryover

新型コロナウイルス感染症拡大のため、食中毒の事件数が減少し、想定された物品使用量が減少したため

  • Research Products

    (10 results)

All 2021 2020

All Journal Article (4 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 4 results,  Open Access: 1 results) Presentation (6 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results,  Invited: 1 results)

  • [Journal Article] Phylogeny, prevalence, and shiga toxin (Stx) production of clinical Escherichia coli O157 clade 2 strains isolated in Shimane Prefecture, Japan2021

    • Author(s)
      Kawase J, Hirai S, Yokoyama E, Hayashi F, Kurosaki M, Kawakami Y, Fukuma A, Sakai T, Kotani M, Asakura H
    • Journal Title

      Current Microbiology

      Volume: 78 Pages: 265-273

    • DOI

      10.1007/s00284-020-02252-4

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Draft genome sequences of non-H2S-producing strains of Salmonella enterica serovars Infantis, Enteritidis, Berta, and Kiambu in Japan2020

    • Author(s)
      Asakura H, Sakata J, Yamamoto S, Igimi S
    • Journal Title

      Microbiology Resource Announcements

      Volume: 9 Pages: e00335-20

    • DOI

      10.1128/MRA.00335-20

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Attributing human foodborne diseases to food sources and water in Japan using analysis of outbreak surveillance data2020

    • Author(s)
      Kumagai Y, Pires SM, Kubota K, Asakura H
    • Journal Title

      Journal of Food Protection

      Volume: 83 Pages: 2087-2094

    • DOI

      10.4315/JFP-20-151

    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] 牛胆嚢内胆汁のカンピロバクター汚染状況と分離株の性状2020

    • Author(s)
      佐々木貴正, 岩田剛敏, 上間匡, 朝倉宏
    • Journal Title

      食品衛生学雑誌

      Volume: 61 Pages: 126-131

    • DOI

      10.3358/shokueishi.61.126

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 市販鶏レバーにおけるカンピロバクター汚染の定量調査2020

    • Author(s)
      米満研三,佐々木貴正,上間匡,朝倉宏
    • Organizer
      日本カンピロバクター研究会第13回総会
  • [Presentation] 市販鶏肉から分離されるCampylobacter jejuniの血清遺伝子型分布調査2020

    • Author(s)
      山田和弘,續木洋一,佐藤克彦,朝倉宏
    • Organizer
      日本カンピロバクター研究会第13回総会
  • [Presentation] カンピロバクター食中毒の食品寄与率に関する研究2020

    • Author(s)
      熊谷優子,窪田邦宏,朝倉宏
    • Organizer
      日本カンピロバクター研究会第13回総会
  • [Presentation] Campylobacter 定量試験における自動生菌数測定装置 TEMPOとmCCDA 培地との比較2020

    • Author(s)
      渡部百合,関口幸恵,内田和之,朝倉宏
    • Organizer
      日本カンピロバクター研究会第13回総会
  • [Presentation] Does Campylobacter jejuni paves the way for host switching from wild bird to poultry in coincidence with genomic recombination?2020

    • Author(s)
      Asakura H, Kawase J, Okamura M, Yamamoto S, Chuma T
    • Organizer
      International Union of Microbiological Societies 2020 Annual Congresses (IUMS 2020)
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Current progress on the HACCP introduction in Japan2020

    • Author(s)
      Asakura H
    • Organizer
      台湾食品薬物管理署2020年次講演会
    • Int'l Joint Research / Invited

URL: 

Published: 2021-12-27  

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