2022 Fiscal Year Final Research Report
"Allergy via Intestine" and "Allergy via Skin"
Project/Area Number |
19K07611
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 49070:Immunology-related
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Research Institution | University of the Ryukyus (2020-2022) Gifu Pharmaceutical University (2019) |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | 食物アレルギー / 経口免疫寛容 / 経皮感作 |
Outline of Final Research Achievements |
Previously, we reported a murine food allergy model with intraperitoneal injection of the food antigen. Then, preliminary oral administration of the antigen prevented the development of food allergy in the model. Recently, the incident of wheat allergy to use facial soap containing wheat protein hydrolyze was reported. Therefore, we made the food allergy models via skin exposure of the food antigen. At first, we made the model with pasting the antigen. The pasting model could break oral tolerance partially because antigen specific IgE level in blood was elevated but not induced anaphylaxis. Then, we made the model with sensitization by intradermal injection of the food antigen. In the intradermal injection model, oral tolerance was overridden, and food allergy developed with IgE elevation and anaphylaxis.
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Free Research Field |
免役アレルギー
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
食べ物が消化管を介して吸収された場合は経口免疫寛容が誘導され、皮膚を介して侵入した場合はアレルギーが生じるという仮説が提唱されている。加水分解小麦含有の洗顔石鹸の使用よって小麦アレルギーが生じた事例は、その仮説を支持するものであったが、獲得した経口免疫寛容を破たんさせ食物アレルギーを発症させるマウスモデルは報告されていなかった。今回の研究において、皮内注射による感作が経口免疫寛容を安定的に破たんさせられることが示された。このモデルの詳細を解析することで、皮膚を介した暴露が食物アレルギーを起こしやすい理由や、食べた物がアレルギーの対象として認識される根本的な原因の解明につながると考えられる。
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