2022 Fiscal Year Final Research Report
Development of epicutaneous immunotherapy and adjuvant for food allergy
Project/Area Number |
19K08272
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 52050:Embryonic medicine and pediatrics-related
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Research Institution | University of Fukui |
Principal Investigator |
Ohshima Yusei 福井大学, 学術研究院医学系部門(附属病院部), 教授 (40303391)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | 食物アレルギー / 免疫療法 / ナノ粒子 / アジュバント |
Outline of Final Research Achievements |
Epicutaneoud immunotherapy with antigen-encapsulated nanoparticles and anti-inflammatory drugs as adjuvants was investigated. A food allergy model with transdermal sensitization to ovoalbumin OVA was used. Dispersion of OVA solution in a W/O cream substrate did not induce cutaneous symptoms but did not suppress eliciation symptoms. Subcutaneous administration of nanoparticles made of poly(d,l-lactidecoglycolide) encapsulating OVA exacerbated the symptoms. Tacrolimus as an adjuvant exacerbated the induced symptoms, and JAK inhibitor selectively suppressed specific IgG2a production, but not the induced symptoms.
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Free Research Field |
小児科学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
食物アレルギーに対する免疫療法が検討されているが、未だ有効性・安全性に優れた方法は確立されておらず研究段階の治療として位置づけられている。食物アレルギーの発症には経皮感作が関与し、皮膚の炎症が誘発症状の増悪因子と成り得ることから、本研究で得られる抗原の投与方法、アジュバントの免疫療法としての効果は新たな経皮免疫療法を確立する上で重要な情報となる。また、近年、アトピー性皮膚炎とそれに伴う食物アレルギーの予防策として保湿剤等による早期介入が注目されているが、経皮的抗原暴露による食物アレルギーの誘発症状を増悪する条件が明らかとなれば、発症予防策を検討する上でも有用な情報となる。
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