2021 Fiscal Year Final Research Report
Basic nutritional analysis of dysphagia using animal models
Project/Area Number |
19K10461
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 57080:Social dentistry-related
|
Research Institution | Tokyo Medical and Dental University |
Principal Investigator |
Nakagawa Kazuharu 東京医科歯科大学, 大学院医歯学総合研究科, 准教授 (60585719)
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
戸原 玄 東京医科歯科大学, 大学院医歯学総合研究科, 教授 (00396954)
片桐 さやか 東京医科歯科大学, 大学院医歯学総合研究科, 助教 (60510352)
|
Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
|
Keywords | 摂食嚥下障害 / 栄養吸収 / 栄養代謝 / とろみ調整食品 / ラット |
Outline of Final Research Achievements |
A fluid thickener is used for the ease of swallowing meals to prevent aspiration pneumonia in the older adults and patients with dysphagia. This study aimed to obtain basic data on the effects of fluid thickener using an animal model. An examination of the effect of fluid thickener on nutrient absorption revealed that the rate of weight gain and kidney weight were significantly lower in the fluid thickener group. Furthermore, blood glucose and triglyceride levels were significantly lower. Fluid thickener consumed to prevent aspiration may inhibit nutrient absorption for maintaining biological function. The severity of dysphagia and the use of the fluid thickener only for those who need it and only in the necessary amount should be assessed appropriately.
|
Free Research Field |
摂食嚥下リハビリテーション
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
嚥下障害の臨床ではとろみ調整食品を用いることは誤嚥を予防するために大変有用である。しかしながら、とろみ調整食品の使用法や使用量は、嚥下障害の診断に基づいて決定されず、その場の判断のみで使用されることがしばしばある。すなわち、嚥下障害の重症度を適切に評価し、必要な方にだけ必要な量を用いることが重要となるが、本研究成果は、その点を栄養学的な観点からあらためて提示したものといえる。本研究は、とろみ調整食品が栄養吸収におよぼす影響を基礎的に検討した最初の研究である。嚥下障害患者を取り巻く、誤嚥性肺炎、低栄養などの医学的な管理に寄与する新しいエビデンスの構築に役立てたい。
|