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2021 Fiscal Year Final Research Report

Nutrient intake, dietary preference and genetic factor: Genome-wide association study

Research Project

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Project/Area Number 19K10660
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 58030:Hygiene and public health-related: excluding laboratory approach
Research InstitutionNagoya University

Principal Investigator

Tamura Takashi  名古屋大学, 医学系研究科, 講師 (70736248)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Keywords栄養素摂取量 / 食品群摂取量 / 食事嗜好性 / 遺伝要因 / ゲノムワイド関連解析 / 分子疫学 / 栄養疫学
Outline of Final Research Achievements

The present study aimed to explore genetic factors associated with nutrient intake and dietary preference among a Japanese population by genome-wide association study. Subjects were approximately 14,500 participants aged 35 to 69 years with genomic data of about 600,000 typed single nucleotide polymorphisms in Japan Multi-Institutional Collaborative Cohort Study. In this study, we identified several suggestive or genome-wide significant new loci associated with intakes of fat, vegetables, and fruits.

Free Research Field

栄養疫学、分子疫学、公衆衛生学、予防医学

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

栄養素摂取量を規定する遺伝要因の知見として、三大栄養素摂取量(炭水化物、脂質、たんぱく質)に関するゲノムワイド関連解析が米国で先行し報告されているものの、他集団においてその知見は再現されていない。これらの知見は食事にもとづく疾病予防の観点から国際的な関心を得て議論されており、他集団での検証が必要であった。本研究では、脂質摂取量および野菜・果物摂取量と関連する遺伝要因を日本ではじめて同定し、日本人の食習慣あるいは食事嗜好性が遺伝要因で規定されている可能性があることを示唆した。本研究の知見は、欧米人での知見とは異なることから、日本人他集団での再現性検討が望まれる。

URL: 

Published: 2023-01-30  

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