2021 Fiscal Year Final Research Report
Elucidation of the development causes of type 2 diabetes for Asian
Project/Area Number |
19K11643
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | University of Miyazaki |
Principal Investigator |
DATE Yukari 宮崎大学, フロンティア科学総合研究センター, 教授 (70381100)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
秋枝 さやか 宮崎大学, フロンティア科学総合研究センター, 准教授 (20549076)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Keywords | 食物の性状(軟食) / 食後高血糖 / インスリン抵抗性 / 2型糖尿病 |
Outline of Final Research Achievements |
Type II diabetes is becoming increasingly common worldwide as a lifestyle-related disease. We previously found using rats that a soft diet induced type II diabetes without neither overeating nor overweight. Considering that type II diabetes starts at a lower body mass index in East Asians than in Westerners, the phenotype of this model rats is thought to correspond to type II diabetes in East Asia. Here we clarified that rats fed a soft diet even in the term of 2~3 weeks showed hyperglycemia and hyperinsulinemia during and after a meal. Then insulin resistance and lipid accumulation became significantly. These findings indicate that soft diet may be a risk factor for type II diabetes.
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Free Research Field |
摂食・エネルギー代謝、食習慣、糖尿病予防
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
2020年の糖尿病治療ガイドラインでは、2型糖尿病リスクの一つとして、朝食抜きや早食いの食習慣があげられている。私たちは今回の研究で、食物の性状(軟かい食物)により消化吸収が促進され、食後高血糖や高インスリン血症が持続することで、インスリン抵抗性や異所性脂肪の蓄積へと進展することが明らかとなった。 これらの研究成果は、“食物の性状”という食習慣が2型糖尿病のリスクとなる可能性を示唆するもので、食後の血糖及びインスリン値を早くからモニターすることの重要性を示唆するものである。
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