2021 Fiscal Year Final Research Report
Health science-oriented study for molecular mechanisms of cancer cell proliferation induced by oleic acid
Project/Area Number |
19K11680
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Kindai University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Keywords | オレイン酸 / PPARalpha / 解糖系 / MYC / BRD4 / 細胞周期 / 卵巣がん細胞 |
Outline of Final Research Achievements |
So far, many studies have demonstrated that exposure of cancer cells to fatty acids (FAs) affects cell survival or proliferation. Oleic acid (OA) has somewhat controversial effects in cancer cells, with both pro- and anti-cancer effects, depending on cell type. Our prior findings suggested that OA enhances cell survival in serum starved HNOA ovarian cancer cells by activating glycolysis, but not beta-oxidation. Here, we examined the cellular mechanisms by which OA enhances cell survival and stimulates glycolysis. OA enhanced cell cycle progression through PPARalpha activation in HNOA cells. OA-induced glycolysis seemed to involve activation of BRD4–L-MYC–GLUT axis. However, L-MYC and BRD4 were unlikely involved in OA-induced cell cycle progression. These results suggested that OA could activate PPARalpha to stimulate two independent pathways: glycolysis and cell cycle progression.
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Free Research Field |
脂質生物学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
外来摂取した脂肪酸とがんの関連が報告されている。例えば、魚油に豊富に含まれるω-3脂肪酸の摂取が、がん治療や予防に役立つことが示唆されている。オレイン酸はオリーブ油等に豊富な脂肪酸であり、その働きも健康科学的にも注目されている。しかしながらオレイン酸はがん細胞に対して、抑制的に作用するだけでなく、促進的に作用することも示されているが、その詳細は未解明である。本研究では、オレイン酸がある卵巣がん細胞において、細胞内の糖代謝に関わる遺伝子の機能を変化させ細胞増殖を促進することを見出した。オレイン酸や脂質の適切な摂取ががんの予防や治療に有効となる可能性が示された。
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