2021 Fiscal Year Final Research Report
Search for health food ingredients to prevent the onset of Alzheimer's disease targeting inhibition of amyloid B toxicity
Project/Area Number |
19K11698
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Showa University |
Principal Investigator |
TSUJI Mayumi 昭和大学, 医学部, 教授 (40155544)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
小野 賢二郎 昭和大学, 医学部, 客員教授 (70377381)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Keywords | アルツハイマー症 / アミロイドβ / ポリフェノール / 併用療法 / 抗酸化作用 / 神経細胞傷害 / Aβ凝集抑制 |
Outline of Final Research Achievements |
Based on the fact that it takes several decades to the onset of Alzheimer's disease, in this study, we searched for health nutrition foods that can be easily obtained and can prevent dementia and progression, and clarified the mechanism of action. We investigated the inhibitory effects of several polyphenols on Aβ aggregation and the protective effects of polyphenols on the most toxic high molecular weight (HMW) -Aβ-induced neuronal damage. Furthermore, we examined the possibility that the combined treatment of multiple active ingredients with different effects could provide further therapeutic effects. In health nutrition foods, the combined treatment of multiple polyphenolic components with different biological activities suggested to benefit from a multi-target approach.
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Free Research Field |
薬理学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
世界的に高齢化が進み、ADは世界的な公衆衛生上の懸念である。ADは致命的な神経変性疾患であり、臨床症状の20年以上前の脳の変化から始まる可能性がある。多くの研究があるにもかかわらず、安全で効果的な薬は、まだ開発されていない。また、医薬品開発において、重要な課題は、症状を治療するだけでなく、実際に病気を改善する副作用の少ない薬剤を提供することである。そこで、手軽に入手でき長期間摂取可能な健康栄養補助食品を含む代替戦略の検討につながる。さらに、健康食品は一般的に安全で忍容性が高いため、異なる効果を持つ複数の有効成分を併用処置することが適していると考えられる。
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