2022 Fiscal Year Final Research Report
Basic research on development of food allergy prevention and treatment methods through Treg regulation by food ingredients
Project/Area Number |
19K11756
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Kyushu University of Health and Welfare |
Principal Investigator |
Hiroki Yoshida 九州保健福祉大学, 薬学部, 准教授 (90469411)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | 食物アレルギー / 制御性T細胞 / 食品成分 / 漢方薬 |
Outline of Final Research Achievements |
Currently, there is no radical therapies for food allergy (FA). On the other hand, it has been known that regulatory T cells (Treg), a type of T cells with immunosuppressive ability, are involved in FA suppression. Therefore, efficient Treg induction could be a new preventive/therapeutic strategy for FA. In this study, we focused on highly safe food ingredients and analyzed their Treg-inducing ability and suppressive effect on FA. As a result, we found that seven food ingredients and eleven Japanese herbal medicines increased the transcriptional activity of Foxp3, the master gene of Treg. Among these, baicalein and ogonto inhibited ovalbumin-induced FA.
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Free Research Field |
生化学、医療薬学、栄養学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
食物アレルギー(FA)は、乳幼児から小児に多く、全身性アナフィラキシーを誘発する危険性が高い。しかしながら、根治療法は確立されておらず、抗アレルギー薬やエピネフリン注射による対症療法が主である。したがって、制御性T細胞(Treg)誘導によるFA抑制は、新たな予防・治療法になり得る。先行研究において、Tregを誘導する薬剤が報告されている。また、遺伝子組換え技術を応用した細胞療法が企図されている。しかしながら、安全性や費用面において課題が残っている。本研究では、安価で安全性の高い食品成分に焦点をあて、Treg誘導とFA抑制を検証しており、その学術的・社会的意義は高いと考える。
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