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2022 Fiscal Year Final Research Report

Basic research on development of food allergy prevention and treatment methods through Treg regulation by food ingredients

Research Project

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Project/Area Number 19K11756
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Research InstitutionKyushu University of Health and Welfare

Principal Investigator

Hiroki Yoshida  九州保健福祉大学, 薬学部, 准教授 (90469411)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2023-03-31
Keywords食物アレルギー / 制御性T細胞 / 食品成分 / 漢方薬
Outline of Final Research Achievements

Currently, there is no radical therapies for food allergy (FA). On the other hand, it has been known that regulatory T cells (Treg), a type of T cells with immunosuppressive ability, are involved in FA suppression. Therefore, efficient Treg induction could be a new preventive/therapeutic strategy for FA. In this study, we focused on highly safe food ingredients and analyzed their Treg-inducing ability and suppressive effect on FA. As a result, we found that seven food ingredients and eleven Japanese herbal medicines increased the transcriptional activity of Foxp3, the master gene of Treg. Among these, baicalein and ogonto inhibited ovalbumin-induced FA.

Free Research Field

生化学、医療薬学、栄養学

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

食物アレルギー(FA)は、乳幼児から小児に多く、全身性アナフィラキシーを誘発する危険性が高い。しかしながら、根治療法は確立されておらず、抗アレルギー薬やエピネフリン注射による対症療法が主である。したがって、制御性T細胞(Treg)誘導によるFA抑制は、新たな予防・治療法になり得る。先行研究において、Tregを誘導する薬剤が報告されている。また、遺伝子組換え技術を応用した細胞療法が企図されている。しかしながら、安全性や費用面において課題が残っている。本研究では、安価で安全性の高い食品成分に焦点をあて、Treg誘導とFA抑制を検証しており、その学術的・社会的意義は高いと考える。

URL: 

Published: 2024-01-30  

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