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2022 Fiscal Year Final Research Report

Elucidation of the mechanisms of molecular interaction to promote diet-induced thermogenesis in brown adipose tissue

Research Project

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Project/Area Number 19K11761
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Research InstitutionNational Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition

Principal Investigator

Yamazaki Tomomi  国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所, 国立健康・栄養研究所 栄養・代謝研究部, 主任研究員 (00218439)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2023-03-31
Keywords食事誘発性熱産生 / 概日リズム / 褐色脂肪組織 / 魚油 / スクロース
Outline of Final Research Achievements

When mice were fed with a high-fat diet or with high-sucrose diet to produce circadian rhythm disturbances, the rhythms of clock gene expression were altered in liver, white adipose tissue, and brown adipose tissue, respectively. The changes differed by diet and tissue.
Fenofibrate, which activates PPARα, increased the expression of UCP1, which in turn increased diet-induced thermogenesis. Fish oil, which is known to activate PPARα, was found to enhance diet-induced heat production by 1.2-fold.

Free Research Field

分子栄養学

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

食事誘発性熱産生亢進によりエネルギー消費の増加が期待できる。また、食事誘発性熱産生は1日の中でも産生量が異なるため、できるだけ産生割合が高い時期により亢進する食品成分を摂取することが重要となる。本研究により、食事誘発性熱産生亢進可能な食品成分として魚油を見出し、その亢進機序を明らかにすることができた。ヒトへの応用について研究を進めることで肥満予防・改善につながると期待される。また、肥満につながる食事でも内容により時計遺伝子の発現変化が異なることを明らかにした。いつ、何を調べるかが重要であるという問題提起となった。

URL: 

Published: 2024-01-30  

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