2022 Fiscal Year Final Research Report
Analysis of the effect of traditional health methods on improving respiratory function using bioimaging
Project/Area Number |
19K11789
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Tokyo University of Agriculture and Technology |
Principal Investigator |
Fujita Eri 東京農工大学, 工学(系)研究科(研究院), 研究員 (50466877)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
清水 美穂 東京農工大学, 工学(系)研究科(研究院), 客員准教授 (00500399)
平工 志穂 東京女子大学, 現代教養学部, 教授 (30302821)
田中 幸夫 東京農工大学, 工学(系)研究科(研究院), 名誉教授 (60179794)
跡見 順子 東京農工大学, 工学(系)研究科(研究院), 客員教授 (90125972)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | 卵殻膜 / 細胞外マトリクス / 肺線維症 |
Outline of Final Research Achievements |
In a human study, respiratory function was significantly increased in the group that ingested eggshell membrane compared to the control group. Radiolabeled eggshell membrane was also orally administered to mice to clarify the pharmacokinetics of eggshell membrane. Image analysis and gene expression analysis of mouse lung tissue and lung fibroblasts revealed that eggshell membrane significantly increased the expression level and secretion of decorin, which is known to prevent fibrosis and maintain healthy collagen fiber formation. Oral administration of eggshell membrane to mice models of pulmonary fibrosis significantly increased the level of decorin in the alveoli and reduced TAZ nuclear migration, a marker of pulmonary fibrosis. These results suggest that eggshell membrane improves the extracellular environment of lung tissue, thereby reducing pulmonary fibrosis and improving respiratory function.
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Free Research Field |
生命科学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
高齢化に伴い呼吸器疾患は増加しており、特に肺線維症については根本的な治療法がない。肺線維症の緩和を目指し、入手が容易で伝統的に創傷治癒効果があるとされてきたニワトリ卵殻膜に注目した。我々は天然素材・卵殻膜が、弾力性に富む細胞外マトリクス成分であるデコリンやIII型コラーゲンの発現を誘導するという作用機序を利用し、呼吸機能改善や肺線維症にも有効なアプローチを開発した。卵殻膜の経口摂取は、肺組織の細胞外環境を改善することにより肺の健康に寄与する栄養/機能性食品として期待できる。
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