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2022 Fiscal Year Final Research Report

Verification of the effects of functional food ingredients that extend healthy lifespan.

Research Project

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Project/Area Number 19K11801
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Research InstitutionTokyo University of Technology

Principal Investigator

Imai Shinjiro  東京工科大学, 応用生物学部, 教授 (50629152)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 萱嶋 泰成  山梨学院短期大学, その他部局等, 教授(移行) (90365453)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2023-03-31
Keywords健康寿命 / 機能性食品 / アルキルレゾルシノール / 老化疾患 / 代謝性疾患 / 非アルコール性肝炎 / 動脈硬化
Outline of Final Research Achievements

We evaluated the potential of alkylresorcinol contained in seeds such as wheat and rye as a component that extends healthy life expectancy, and confirmed its performance as a candidate substance. Lifespan extension has already been confirmed by evaluation using Drosophila. In this study, it was confirmed by animal experiments that alkylresorcinol has a preventive effect on arteriosclerosis, obesity, and non-alcoholic hepatitis, which are diseases associated with aging related to the extension of healthy life expectancy. Furthermore, human clinical trials study confirmed that alkylresorcinols were effective in preventing these diseases.

Free Research Field

機能性食品学

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

我が国の平均寿命は世界でもトップクラスだが、必ずしも健康寿命は高いとは言えない。寝たきりや認知症等老化に伴う疾患を罹患した老人が増えており、健康寿命の延伸は喫緊の課題となっている。医薬品でもその課題を解決する努力がなされているが、予防薬が認可されないなどの障壁もあり、現時点で達成されていない。本研究で見いだされたアルキルレゾルシノールはこれら課題を解決する候補物質として本研究によりその性能が確認された。製品化までにはまだ課題があるものの、アルキルレゾルシノールの有効性は高く、課題解決に至る物質として最強の候補物質であることが確認された。

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Published: 2024-01-30  

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