2022 Fiscal Year Final Research Report
Empirical research for the development of thickened foods as a swallowing diet.
Project/Area Number |
19K11802
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
|
Research Institution | Niigata University of Health and Welfare |
Principal Investigator |
Iwamori Hajime 新潟医療福祉大学, 健康科学部, 講師 (90339961)
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
宮岡 洋三 新潟大学, 医歯学総合研究科, 客員教授 (10134941)
宮岡 里美 新潟リハビリテーション大学(大学院), リハビリテーション研究科, 教授 (10465479)
永井 徹 新潟医療福祉大学, 健康科学部, 教授 (90726621)
|
Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
|
Keywords | とろみ調整食品 / テクスチャ / 官能評価 / 咀嚼 / 嚥下 |
Outline of Final Research Achievements |
Formation of a bolus in the oral cavity is important in the swallowing control diet. We examined the interrelationship between physical measurements, sensory evaluations by oral sensations, and physiological measurements of oral processes when using ``thickness'' in various meal offerings. When used as a food for adjusting swallowing, thickening the seasoning liquid enhanced the lubrication in the oral cavity, the softness and adhesiveness of the thickening, and facilitated the mastication movement. Furthermore, the taste stimulation and mechanical stimulation caused by the thickened liquid greatly changed the oral and pharyngeal sensations peculiar to the thickened liquid. From the above, it was suggested that the use of "thickness" in the swallowing control diet had a favorable effect on texture and stimulation, and facilitated mastication and swallowing, suggesting its usefulness.
|
Free Research Field |
摂食嚥下リハビリテーション学
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
「とろみ」を用いた嚥下調整食において、具体的な調整方法に着目し、一元化するための手法や有用性を考案した。高齢者食として従来提供されるミキサー食やペースト食は、摂食機能に応じた食事提供として重要な手法であるが、ゲル化剤の使い分けに対する手間や、出来上がり時の見た目の乖離から食意欲の減少の懸念がある。本研究により得られた知見は、現在の介護現場におけるむせや誤嚥を予防する新たな手法としてのみならず、負担軽減の観点からも活用されると考える。さらに、食事のバリエーションが広がる点や、これまで口腔摂取を断念していた高齢者への食支援にもつながり、QOL向上への貢献が期待される。
|