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2020 Fiscal Year Research-status Report

Construction of cooking method to improve content of collagen peptide in blood after ingestion of cooked meat

Research Project

Project/Area Number 19K14009
Research InstitutionNara Women's University

Principal Investigator

淺井 智子  奈良女子大学, 生活環境科学系, 助教 (50832036)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Keywordsコラーゲンペプチド / 加熱調理 / Hyp / ゼラチン / 調理加工
Outline of Annual Research Achievements

LC-MS/MSを使用して、AQC誘導化試薬を用いたアミノ酸分析の簡便な手法を確立することができた。
日本人一食分中に含まれるコラーゲン含量がもっとも多いのはウナギを食材として用いた場合であることがわかっている(13g/1食分)(T. Asai et al. 2018, Journal of Agricultural and Food Chemistry 67(10) 2831 - 2838)。そこで最終的に調理肉を摂取させることを考慮し、コラーゲン含量の多いウナギを用いて調理加工方法を検討した。その結果「蒸し」調理を行った場合に消化酵素可溶性コラーゲン割合の増加が見込まれた。次年度は計画通り調理方法の異なるウナギ調理肉を用いてヒト試験を行う。

Current Status of Research Progress
Current Status of Research Progress

3: Progress in research has been slightly delayed.

Reason

新型コロナウイルスの影響により一時研究を中断したため。

Strategy for Future Research Activity

次年度は消化酵素可溶性コラーゲン割合の高い調理肉を用いて加熱調理肉摂取後の血中コラーゲンペプチド量の定量を行う予定である。
新型コロナウイルス感染症の拡大状況を見ながら行う。

  • Research Products

    (5 results)

All 2020

All Journal Article (3 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (2 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results)

  • [Journal Article] Collagen-Derived Di-Peptide, Prolylhydroxyproline (Pro-Hyp): A New Low Molecular Weight Growth-Initiating Factor for Specific Fibroblasts Associated With Wound Healing2020

    • Author(s)
      Sato Kenji、Asai Tomoko T.、Jimi Shiro
    • Journal Title

      Frontiers in Cell and Developmental Biology

      Volume: 8 Pages: 548975

    • DOI

      10.3389/fcell.2020.548975

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] コラーゲンの豊富な調理肉摂取後のヒト血中コラーゲン由来ペプチド2020

    • Author(s)
      淺井智子
    • Journal Title

      食品加工技術

      Volume: 40 Pages: 54 - 62

  • [Journal Article] 腸から皮膚2020

    • Author(s)
      佐藤健司、淺井智子
    • Journal Title

      美容皮膚医学『BEAUTY』

      Volume: 3 Pages: 20 - 27

  • [Presentation] Effect of cooking treatment on the amount of pepsin/pancreatin-soluble collagen in meat2020

    • Author(s)
      Tomoko T. Asai, Kyoka Sugiyama, Kumiko Saito, Takayo Mannari, Hitoshi Takamura, Kenji Sato
    • Organizer
      19th World Congress on Nutrition and Food Chemistry 2020年9月
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Mami Yamada, Tomoko T. Asai, Takayo Mannari, Hitoshi Takamura, Kenji Sato2020

    • Author(s)
      Effect of high temperature treatment on amino acid residues in soy protein isolate
    • Organizer
      19th World Congress on Nutrition and Food Chemistry 2020年9月
    • Int'l Joint Research

URL: 

Published: 2021-12-27  

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