2023 Fiscal Year Final Research Report
Interaction mechanisms between dietary habit and sleep/wake patterns deciphering through gut microbiota
Project/Area Number |
19K14023
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
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Research Institution | National Agriculture and Food Research Organization |
Principal Investigator |
Ogawa Yukino 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 主任研究員 (10624405)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2024-03-31
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Keywords | 睡眠 / 覚醒 / 腸内細菌叢 / 代謝物質 / メタボローム / 腸内環境 / 食習慣 |
Outline of Final Research Achievements |
Unbalanced eating habits in today's busy society can lead to poor sleep and upset stomach, and disrupt the balance of the gut microbiota. This study revealed that sleep, one of the brain functions, is affected by the gut microbiota, and that sleep status affects the composition of the gut microbiota, demonstrating that the gut microbiota and sleep are mutually related. We also identified metabolites in the intestinal tract that may contribute to the effects on sleep, and showed that the effects on sleep vary with the composition of the gut microbiota.
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Free Research Field |
睡眠科学、生理学、生活科学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究成果により、腸内環境の改善によって睡眠改善へとアプローチできる可能性が示された。今後さらなる解析を進めることで、現代人の大きな課題である食と睡眠、これらの相互関係について、有益な知見が蓄積されていくことと期待される。同時に、実際の食品を用いた睡眠研究へと展開することで、日々の食から腸内細菌叢を介して睡眠改善への科学的アプローチが可能である。
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