2021 Fiscal Year Final Research Report
The regulatory effect of delphinidin on microRNA expression
Project/Area Number |
19K15768
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Ehime University |
Principal Investigator |
Murata Motoki 愛媛大学, 学術支援センター, 助教 (50808110)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Keywords | 機能性食品 / ポリフェノール / アントシアニジン / マイクロRNA |
Outline of Final Research Achievements |
miRNAs can be secreted into the extracellular space by packaging into extracellular vesicles or interacting with proteins. Delphinidin, one of the major anthocyanidins, up-regulated miR-23a expression in extracellular vesicles. Moreover, delphinidin promotes muscle fiber type transformation from fast-twitch to slow-twitch.
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Free Research Field |
食品科学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
アントシアニンおよびアントシアニジンは色素としての研究が主流であり、どのようにして生体調節作用を発揮しているのかという本質的な仕組みは不明な点が多い。デルフィニジンがマイクロRNAの輸送に与える影響と筋線維型変換作用を解明することは、食品の機能性研究において高いインパクトを与えるとともに、新たな機能性食品の開発に貢献できる。
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