2021 Fiscal Year Final Research Report
Search / identification of foods and food components that have a preventive effect on colorectal cancer and elucidation of the mechanism
Project/Area Number |
19K16404
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 47050:Environmental and natural pharmaceutical resources-related
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Research Institution | Kyoto Prefectural University of Medicine (2021) National Cancer Center Japan (2019) |
Principal Investigator |
Narita Takumi 京都府立医科大学, 医学部, 研究員 (30839189)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Keywords | 大腸がん / がん予防 / 抗酸化 / 酸化ストレス / グルタチオン |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, we found 4 components from 10 types of Brassicaceae that could prevent colon carcinogenesis. We analyzed the 4 components using colon epithelial normal-like cells and colorectal cancer. As a result, we suggested that sulforaphene was able to prevent colon carcinogenesis. We considered that the prevention effects of colon carcinogenesis in sulforaphene were caused by the induction of glutathione. In addition, we analyzed the effect of sulforaphene using familial adenomatous polyposis model mice (Min mice). In Min mice, treatment of sulforaphene decreased intestinal polyps compared with no treatment. Furthermore, treatment of sulforaphene increased glutathione levels in the intestinal mucosa compared with no treatment.
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Free Research Field |
予防医学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究の成果は、食事による大腸がん予防方法の開発の一助になると考えている。我々は野菜そのものとして、また食用油としてアブラナ科植物の長い食経験を持ち、その成分であるスルフォラフェンも大根などの成分として摂取している。日本人における多目的コホート研究においてもアブラナ科植物ががん予防効果に効果があることが報告されており、本研究の結果は作用機序を提示することにより、そのエビデンスレベルを高めた。我々の成果をもとに、農学園芸領域において、スルフォラフェンを増強した野菜の開発や選別を促し、公衆衛生においても大腸がんの罹患者および死亡者数が減少されることが期待される。
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