2021 Fiscal Year Final Research Report
Objective evaluation method of ingestible food derived from tongue function measurement
Project/Area Number |
19K19124
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 57050:Prosthodontics-related
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Research Institution | Osaka University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Keywords | 摂食嚥下リハビリテーション / 舌機能 / 顎口腔機能 / 食品工学 |
Outline of Final Research Achievements |
The applicant has aimed to establish a compensatory masticatory function evaluation method called tongue crushing (squeezing) performed by elderly people who have decreased masticatory function. From the results, it was clarified that the physical characteristics of foods that can be crushed by squeezing have a significant correlation with the maximum tongue pressure. Furthermore, as a result of comparing the squeezing dynamics of the elderly and the young, the elderly have a larger amount of suprahyoid muscle activity during squeezing than the young, and there is a difference in the expression of tongue pressure. Our results indicated that tongue pressure helps elderly people with decreased masticatory function to select food, and that it is useful for measuring tongue pressure and evaluating suprahyoid muscle activity when evaluating squeezing function.
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Free Research Field |
摂食嚥下リハビリテーション
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
高齢者の中には、義歯による治療が必要であるにもかかわらず、認知機能やADLの低下により、義歯を使用できない者がいる。そこで、舌押し潰し(スクイージング)のような代償的な咀嚼による食品摂取に関する基準が設定されている。しかしながら、代償的な咀嚼に関する知見は非常に少なく、摂食・嚥下障害をもつ高齢者に対して提供する食品の選択は困難である。 申請者は、舌圧とスクイージングによって押し潰せる食品の硬さとの間に相関関係があることを明らかにした。このことは、舌圧測定が摂食・嚥下障害をもつ高齢者に対しての食品提供の一助となる可能性を示したといえる。
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