2022 Fiscal Year Final Research Report
Practice effects and methods for acquiring to eat using chopsticks with the non-dominant hand
Project/Area Number |
19K19580
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 58060:Clinical nursing-related
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Research Institution | 湘南医療大学 |
Principal Investigator |
Omori Yoshitsugu 湘南医療大学, 保健医療学部リハビリテーション学科理学療法学専攻, 教授 (60804226)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | 高齢者 / 非利き手 / 箸操作練習 / 効果 |
Outline of Final Research Achievements |
When a person is physically impaired, it is necessary to learn a new way of movement. In this study, we focused on the use of chopsticks with the non-dominant hand as a new movement and examined whether the participants could acquire the chopstick manipulation necessary for meal intake and the length of practice necessary for this acquisition. The results showed that after 2 weeks of practice using chopsticks with the non-dominant hand, both the older and the young adults improved in their ability to use chopsticks with the non-dominant hand to eat meals. This was considered to indicate that both young and older people were capable of learning new movements and that manipulation of chopsticks with the non-dominant hand could be improved in about 2 weeks.
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Free Research Field |
リハビリテーション科学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
若年者、高齢者とも自宅での動作練習を2週間行うことによって、新たな活動の指標、動作の指標、そして活動及び動作時の自覚的な感覚の向上があった。これらのことは、病院や施設といった限られた場でなくても、自宅などにおいて動作練習を継続することによって動作や活動に効果があることを示すと考えられた。さらに、高齢者においても効果が得られたことは、高齢者における生涯発達や、身体障害を呈した者に対する医学的リハビリテーションにおける新たな動作や活動の獲得の可能性を示すものと考えられた。利き手の障害を呈した者における非利き手での実用的な箸操作による食事活動の獲得の可能性を示すものである。
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